ActualitateFlash

Protestul disperării la Deva

Adriana Năstase

Duminică, 9 octombrie, de la ora 14, va fi organizat un protest al unui grup de cetățeni, în Deva, în fața Casei de Cultură. Acțiunea este „singura noas­tră șansă de a opri tăvălugul scum­pi­rilor care va duce la sărăcie și dis­pe­rare”, susțin or­ga­nizatorii.

Presiunea străzii
„Viața noastră a fost redusă la grija pen­tru plata facturilor. Suntem ținuți în panică, frică și nesiguranță. Criza sani­tară a fost înlocuită de așa-zisa criză ener­getică. Nu poți să pui la îndoială nimic, deoarece ești acuzat că faci jo­curile inamicului. Fiecare dintre noi simte gustul amar al cetățeanului călcat în picioare de către un stat care pare a fi scăpat de sub control. Ne obligă să fa­cem economie la curent. Să stăm în întuneric și în frig. Asta, deși, România are cel mai mic con­sum de energie la nivel european. Toate acestea se petrec, în paralel, cu deva­lizarea bugetului pu­blic. Miliarde de euro s-au cheltuit pe vaccinuri nefolosite, izolete, măști care putrezesc în depozite. România are capacitatea să producă 15-16.000 de MW/oră, iar consumul mediu la nivel național este de 6.000 de MW/oră. Așa­dar, nu putem vorbi despre o criză. Singura noastră șansă pentru a nu deveni sclavii unui sistem bolnav este să ieșim în stradă! Guvernanții trebuie ținuți sub presiunea străzii, până când vor adopta ordonanțele necesare pen­tru a opri JAFUL CU FACTURI, pentru a opri VÂNZAREA COMPANIILOR ENER­GE­TICE. La nevoie, o pot face și noaptea, că doar au experiență”, anunță orga­nziatorii protestului de la Deva.

Creșterea artificială a prețului
Ce revendicări solicită pro­tes­­tatarii: Deconectarea prețu­lui energiei de pe Bursa de la Viena. În condițiile în care în proporție de 80 la sută pro­ducția de energie este a sta­tului, nu dorim listarea la bursă, deoarece provoacă creşterea artificială a prețului. Abrogarea OUG 108/2022 privind decar­bo­nizarea sis­te­mului energetic. Cerem abrogarea aces­tei OUG până când termocentralele pe cărbune vor fi înlocuite cu ca­pa­cități echi­valente de producție. Limitarea tran­zacționării ener­giei en-gros. Maxim 10 la sută pe piața OPCOM (PZU şi SPOT). Tranzacționarea a 90 la sută din energie prin contracte bilaterale între pro­du­că­tori şi furnizori. Prioritate au furnizorii cu cei mai mulți clienţi în portofoliu, aşa vom crea concurență reală. Stabilirea mixului energetic echilibrat prin sta­bi­lirea ponderii procentuale a pro­du­că­torilor români.
– Impunerea prețului marginal minim în piață (întâi intră în bandă producătorii cu prețul cel mai mic, spre cel mai mare).