ActualitateFlash

Protestul disperării la Deva

Adriana Năstase

Duminică, 9 octombrie, de la ora 14, va fi organizat un protest al unui grup de cetățeni, în Deva, în fața Casei de Cultură. Acțiunea este „singura noas­tră șansă de a opri tăvălugul scum­pi­rilor care va duce la sărăcie și dis­pe­rare”, susțin or­ga­nizatorii.

Presiunea străzii
„Viața noastră a fost redusă la grija pen­tru plata facturilor. Suntem ținuți în panică, frică și nesiguranță. Criza sani­tară a fost înlocuită de așa-zisa criză ener­getică. Nu poți să pui la îndoială nimic, deoarece ești acuzat că faci jo­curile inamicului. Fiecare dintre noi simte gustul amar al cetățeanului călcat în picioare de către un stat care pare a fi scăpat de sub control. Ne obligă să fa­cem economie la curent. Să stăm în întuneric și în frig. Asta, deși, România are cel mai mic con­sum de energie la nivel european. Toate acestea se petrec, în paralel, cu deva­lizarea bugetului pu­blic. Miliarde de euro s-au cheltuit pe vaccinuri nefolosite, izolete, măști care putrezesc în depozite. România are capacitatea să producă 15-16.000 de MW/oră, iar consumul mediu la nivel național este de 6.000 de MW/oră. Așa­dar, nu putem vorbi despre o criză. Singura noastră șansă pentru a nu deveni sclavii unui sistem bolnav este să ieșim în stradă! Guvernanții trebuie ținuți sub presiunea străzii, până când vor adopta ordonanțele necesare pen­tru a opri JAFUL CU FACTURI, pentru a opri VÂNZAREA COMPANIILOR ENER­GE­TICE. La nevoie, o pot face și noaptea, că doar au experiență”, anunță orga­nziatorii protestului de la Deva.

Creșterea artificială a prețului
Ce revendicări solicită pro­tes­­tatarii: Deconectarea prețu­lui energiei de pe Bursa de la Viena. În condițiile în care în proporție de 80 la sută pro­ducția de energie este a sta­tului, nu dorim listarea la bursă, deoarece provoacă creşterea artificială a prețului. Abrogarea OUG 108/2022 privind decar­bo­nizarea sis­te­mului energetic. Cerem abrogarea aces­tei OUG până când termocentralele pe cărbune vor fi înlocuite cu ca­pa­cități echi­valente de producție. Limitarea tran­zacționării ener­giei en-gros. Maxim 10 la sută pe piața OPCOM (PZU şi SPOT). Tranzacționarea a 90 la sută din energie prin contracte bilaterale între pro­du­că­tori şi furnizori. Prioritate au furnizorii cu cei mai mulți clienţi în portofoliu, aşa vom crea concurență reală. Stabilirea mixului energetic echilibrat prin sta­bi­lirea ponderii procentuale a pro­du­că­torilor români.
– Impunerea prețului marginal minim în piață (întâi intră în bandă producătorii cu prețul cel mai mic, spre cel mai mare).

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura