Protest spontan la Termocentrala Mintia. „Dacă vor să închidă termocentrala, să-şi asume politic asta”

13 martie 2018 | 6 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Sorina Popa

Peste 100 de angajaţi ai Termocentralei Mintia au protestat, ieri, nemulţumiţi de faptul că administraţia nu a virat toate contribuţiile de asigurări sociale. Oamenii au rămas după schimbul al treilea, iar alţii au venit de acasă să protesteze.

Iniţial, protestul s-a manifestat în camera de comandă, apoi în curtea termocentralei, iar la final în cantină. Activitatea nu a fost afectată. Salariaţii au cerut să li se spună dacă termocentrala va fi închisă sau dacă va fi ajutată să funcţioneze.
„Am cerut să vină Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu la Mintia, să ne spună dacă închid sau salvează termocentrala. Şi, bineînţeles, am solicitat şi prezenţa premierului Dăncilă. Administraţia nu a plătit contribuţiile sociale, aferente salariilor pe luna ianuarie 2018. Ele au fost reţinute pe statul de plată, dar nu au fost virate către Casa de Pensii. În aceste condiţii, riscăm ca prin luna aprilie să avem probleme cu plata salariilor.Trăim finalul activităţii termocentralei. Mintia este singurul producător de energie care injectează energia în zona de vest a ţării. Dacă vor să o închidă, cerem plăţi compensatorii. Dacă nu, vrem o hotărâre de guvern pentru acordarea unei scheme de sprijin. Dacă nu vor să o salveze, să-şi asume politic acest lucru, şi să spună că lasă piaţa pe mâna maghiarilor. Am înţeles că în oraşul Paks, din Ungaria, se construiesc două unităţi noi la centrala nucleară de la Paks”, a declarat Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
Acesta susţine că administraţia Complexului a achitat la bugetul de pensii doar jumătate din cele 17 milioane de lei aferente salariilor. Deşi sindicaliştii au cerut să vină Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, având în vedere că şefii CEH sunt numiţi politic de la PSD şi ALDE, prefectul de Hunedoara, Fabius Kiszely, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că astăzi vin la Mintia ministrul Energiei, Anton Anton, şi secretarul de stat Doru Vişan.

Loading...

Comentarii (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ciprian spune:

  Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului . Valea Jiului a votat tot timpul cu PSD (28 de ani) !

 2. florin spune:

  Acuma vedeti si voi de ce s au trecut toate contributile la angajat, la Mintia si la mine erau salarii babane ,dar societatile nu au platit in veci la stat cota de contributii

 3. Alina spune:

  Da sa va inchida odata ca numai paguba faceti….

 4. Neutru spune:

  CIPRIAN– Investitii mereu trebuie facute dar … asta nu e de ajuns : daca nu se obtine o productivitate ridicata si un pret de cost redus al productiei orice investitie reprezinta bani aruncati in vant. O parte din vina pentru pretul de vanzare scazut (si, deci, al rentabilitatii) trebuie asumata de … CALITATEA REDUSA A PRODUCTIEI BRUTE, mai pe sleau spus este vorba de multa piatra “livrata” ca productie bruta !! Cat timp sindicatele si conducerile minelor nu vor recunoaste adevaratele cauze si nu vor lua masuri NU SE VA REZOLVA NIMIC !! Sa tot ceri “tehnologie performanta” in conditiile de zacamant din Valea Jiului echivaleaza cu inconstientza crasa.

 5. Observator spune:

  CIPRIAN+NEUTRU: Eu cred ca despre mineritul din Valea Jiului nu are rost sa mai vorbim. Daca ne uitam ce s-a intamplat in timp acolo intelegem ca e un subiect inchis demult. Constructia asta numita CEH a fost tinuta in perfuzii doar ca sa mai aiba de unde sifona bani.

 6. Remember spune:

  Pentru cine a uitat:
  De către Gazeta de Dimineata – 18 mai 2016
  “Comitetul de coordonare pentru activitatea minieră, constituit la nivelul Ministerului Energiei, a prezentat miercuri, raportul final al celor două grupuri de lucru, huilă și lignit. Reprezentanții ministerului susțin că raportul reprezintă un document de sinteză privind starea actuală a mineritului din România”
  “Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroșeni și unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună și pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcționează în prezent”
  “La întâlnirea de miercuri, 27 aprilie, grupului de lucru Huilă din cadrul Comitetului de Coordonare pentru activitatea minieră, au participat: Corina Popescu – Secretar de Stat în Ministerul Energiei și coordonator al Comitetului; Petre Bican, Universal Cerc Proiect; Virginia Popescu, director financiar CEH; Viorel Stancu – director Direcția Minieră CEH; Constantin Jujan, consilier CEH; Oana Stoicuța – șef Serviciu Strategie CEH; Cosmin Chiuzan – director CEH; Dana Barbu, DGPE Ministerul Energiei; Dan Gheorghiu, președinte ISPE; Aurel Anghel, director general Societatea Națională pentru Închideri Mine Valea Jiului; Petre Nica, Președintele Sindicatului Muntele CEH; Domokos Laszlo, reprezentant sindicat SNIMVJ”

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Mircia Muntean rămâne să execute pedeapsa în închisoare

Curtea de Apel Alba Iulia i-a respins fostului primar al Devei, Mircia Muntean (foto), contestaţia împotriva executării pedepsei. Hotărârea a...

Grefierii au oprit activitatea 15 minute

Ieri, timp de un sfert de oră, grefierii de la instanţele din Hunedoara, Alba şi Sibiu au întrerupt activitatea, protestând...

Bulina neagră, 14.03.2018

Daniel Nicolae Ungureanu, bărbat din Petroşani Pentru că a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare pentru...

Închide