Protest singular pe străzile Petroşaniului

Maximilian Gânju

Un mecanic de locomotivă, în prezent pensionar, a ieşit ieri prin municipiul Petroşani cu o pancartă legată de corp pe care a scris „Am votat, sunt puşcăriabil!”. Omul a vrut să-şi exprime astfel nemulţumirea faţă de repunerea în funcţie a lui Traian Băsescu.

„Vreau ca Băsescu să plece”

Gavril Dobai de 57 de ani (foto), a fost mecanic de locomotivă şi spune că şi-a apărat drepturile de când se ştie, chiar dacă a avut necazuri după aceea. Şi în perioada când Traian Băsescu era ministrul Transporturilor, dar şi în alte situaţii. Acum a mers să voteze la referendum pentru că a considerat că preşedintele trebuie să plece. A sperat până în ultima clipă că acest lucru se va întâmpla, însă cum decizia Curţii Constituţionale a spus altceva, omul a ieşit în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea. „Sunt pensionar, eram mecanic de locomotivă şi am făcut grevă când Băsescu era ministrul Transporturilor. Nu-mi este frică şi vreau să plece, pentru că a dus ţara asta de râpă. Sunt şi alţii care gândesc ca mine şi ar vrea să îmi urmeze exemplu, dar le este frică”, a spus bărbatul.

A bătut la pas tot oraşul

Pensionarul a mers pe jos prin tot Petroşaniul pentru ca localnicii să-i vadă nemulţumirea, chiar dacă a trebuit să se ajute de baston din cauza unei probleme la picior. Trecătorii i-au apreciat curajul şi cei mai mulţi au spus că forma lui de protest este de aplaudat. „A închis spitale, a închis şcoli. Dacă vor ieşi toţi oamenii să-şi arate nemulţumirea faţă de el, o să plece. Dacă nu, rămâne acolo”, crede protestatarul. Bărbatul a fost luat imediat în primire de forţele de ordine din Petroşani. „Au venit la mine doi poliţişti şi mi-au spus să le arăt buletinul. Am întrebat de ce şi mi-au răspuns că dacă nu mă legitimez cheamă duba, mă suie în ea şi mă duc la poliţie (n.r. Poliţia Locală). Le-am arătat buletinul. Apoi au venit jandarmii, ei au fost mai drăguţi. M-am legitimat şi ei şi gata. După cum am mai spus, nu mă intimidează, nu-mi este frică. Ce pot să-mi mai facă”, a mai spus Gavril Dobai. Bătrânul a fost condus o bună perioadă de o maşină mică a jandarmilor, care s-a retras după ce a apărut presa. Jandarmii spun prin vocea lt. Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, că în nici un caz nu este vorba de o intimidare şi că bărbatul nu era urmărit. „Noi nu facem un secret că trecem prin zonă pentru a nu se întâmpla ceva. Nu-l urmărim, nu-l împiedicăm în nici un fel să-şi exprime punctul de vedere, este dreptul dumnealui. Scopul nostru este să preîntâmpinăm incidentele”, a precizat Răducu.

Pot sesiza Prefectura

Pe de alt parte, atâta timp cât este respectată legea, cetăţenii care vor să-şi exprime punctul de vedere chiar şi prin proteste autorizate, dacă sunt abuzaţi sau se încearcă acest lucru, se pot adresa Prefecturii Hunedoara, instituţie care informează, la rândul, ei instituţiile competente ale statului, explică prefectul judeţului, Sorin Vasilescu. Şi deputatul (USL), Cristian Resmeriţă, spune că va fi atent la modul cum intervin autorităţile în asemenea cazuri, pentru ca oamenii, să nu fie abuzaţi doar pentru faptul că-şi exprimă liber un punct de vedere, fără a încălca legea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Poliţiştii vor să-l scoată nebun!

Costel Stroe (foto), bărbatul de 31 de ani din localitatea Uricani, care a fost bătut crunt de doi poliţişti în...

Cu camionul în ţeava de gaz

Un tânăr de 25 de ani a pierdut, ieri, pe DN7, controlul camionului pe care-l conducea, lovind o ţeavă de...

Adobe Flash pentru mobil a dispărut definitiv

În aprilie 2010 regretatul Steve Jobs, CEO al Apple, a publicat o scrisoare deschisă pe site-ul companiei prin care a...

Închide