Protest al sindicaliştilor din învăţământ faţă de salarii şi subfinanţarea din sistem

Aproximativ o sută de sindicalişti din învăţământul hunedorean au pichetat, ieri, sediul Prefecturii din Deva, nemulţumiţi de finanţarea acordată sistemului de edu­caţie, ei atrăgând atenţia că există riscul ca, în lipsa unei motivaţii clare, învăţă­mântul să rămână fără jumătate din per­so­nal în următorii 10-15 ani.

Nu mai sunt interesaţi
Sindicaliştii au purtat veste pe care erau imprimate mesaje referitoare la starea învă­ţământului, protestul desfăşurându-se în sunetul a zeci de fluiere folosite de par­ti­ci­panţi. Preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar (SIP) Hunedoara, Paul Rusu, a declarat că sistemul este subfinanţat de 30 de ani, el menţionând că anul acesta a fost alocat cel mai mic procent din PIB pen­tru educaţie. „Este o subfinanţare de 30 de ani, dar anul acesta a culminat. Este cel mai mic procent alocat Educaţiei, în ultimii 30 de ani, 2,1%. Ei spun că mai există un 1,1 la sută din PNRR, dar nu ştim dacă şcolile şi ad­ministraţia locală vor reuşi să atragă aceşti bani. Concret, avem doar 2,1 la sută din PIB, ceea ce este de trei ori mai puţin decât spune legea. Şi nu este vorba numai despre salariile noastre, este vorba despre sub­finanţare la tot ceea ce înseamnă învă­ţă­mânt: dotări şi cum arată şcolile în mo­mentul de faţă şi terminând cu motivarea financiară a activităţii noastre”, a declarat liderul sindical. El a arătat că tinerii nu mai sunt interesaţi să lucreze ca profesori, în condiţiile în care după cinci ani de facultate salariul unui debutant nu depăşeşte 2.500- 3.000 de lei pe lună.

Au mers la prefect
„După statistica de la INS, în următorii 10-15 ani se vor pensiona 50 la sută dintre pro­fesori. Din spate nu prea vin tineri pentru că nu sunt motivaţi – salariile şi sistemul nu sunt motivante, şi atunci probabil se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat în Sănătate, acum 5-6 ani, când ne lipseau zeci de mii de specialişti. Probabil că atunci când vor lipsi, tot aşa, profesorii şi elevii nu vor mai avea cu cine să facă ore, se vor gândi atunci să motiveze resursa umană”, a adăugat Paul Rusu. O delegaţie a protestatarilor a fost primită de prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian. În cazul în care solicitările sindicatelor din învăţământ nu vor fi aprobate, protestul va fi reluat cu un marş care va include sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi pichetarea Prefecturii Hunedoara. (A.Năstase)