Protest al angajaţilor CFR în faţa Prefecturii Hunedoara

05 foto CFR  Natalia Bumbac

Ieri, aproape 50 de angajaţi ai CFR din judeţ au organizat un protest în faţa Prefecturii. Liderii protestatarilor au fost invitaţi la discuţii de către prefectul Sorin Vasilescu, ocazie cu care i-a fost înmânat un memoriu în care au fost consemnate revendicările feroviarilor. Potrivit prefectului de Hunedoara, memoriul va fi transmis către Ministerul Muncii şi Ministerul Transporturilor, revendicările sindicaliştilor fiind de competenţa celor două instituţii.

Contract colectiv de muncă expirat
Dacă ar fi să-i întrebi pe angajaţii CFR care sunt nemulţumirile pe care le au, nu le-ar ajunge nici o zi întreagă să le spună pe toate. Totuşi, cele mai ardente doleanţe, pentru care nu mai există cale de negociere, au fost trecute în memoriul adresat Prefecturii Hunedoara. Primul lucru pe care-l cer angajaţii CFR la nivel de ţară este semnarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) până cel târziu la data de 30 septembrie. Potrivit unuia dintre protestatari, Ilie Staicu, mecanic de locomotivă la depoul CFR Simeria, CCM este expirat de doi ani, până acum fiind prelungit cu acte adiţionale. Al doilea punct de pe lista de revendicări este creşterea salariilor cu cel puţin 10 la sută. Nivelul de salarizare este extrem de scăzut, cel mai mare venit al unui mecanic de locomotivă fiind de aproximativ 1.604 lei, a afirmat unul dintre protestatari. Mai mult, condiţiile de muncă sunt sub orice critică, aici fiind inclusă şi starea tehnică în care se află garniturile de tren, locomotivele etc. O altă cerinţă a protestatarilor a fost să le fie decontate cheltuielile cu naveta, lucru care nu se întâmplă în prezent.

Ar putea intra în grevă
Protestul s-a încheiat odată cu ieşirea liderilor sindicali de la discuţiile cu prefectul judeţului Hunedoara, doar că feroviarii au promis că demersurile lor pentru a-şi obţine drepturile nu se vor încheia aici. „Astăzi (n.r.-28 septembrie), reprezentanţii sindicatelor noastre vor merge la negocieri directe cu ministrul Transporturilor. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, se declanşează conflictul de muncă. Automat vom intra în grevă de avertisment de două ore, timp în care transportul feroviar va fi paralizat”, a declarat Cristian Kovacs, liderul de sindicat de la Revizia de vagoane Simeria.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.