Sport

ProSport detonează bomba în cazul Simona Halep: desfășurarea halucinantă a testelor anti-doping! Pe traseul hotel New York – arena Flushing Meadows – România, jucătoarea a avut un test negativ, unul pozitiv și din nou un test negativ!

Simona Halep (31 de ani) (foto) a devenit suspectă după cele două abandonuri pe care a fost forțată să le decidă din cauza stării de sănătate alterată de condițiile de joc de la Washington și Cincinnati, scrie ProSport.

Testată de 27 de ori Imediat ce a ajuns la New York
după re­tragerea dinaintea turului 2 cu Veronika Kudermetova programat la Cincinnati, jucătoarea noastră a fost supusă unui test anti-doping chiar în hotelul în care era cazată, iar rezultatul a fost negativ, așa cum au fost si celelalte 108 verificări făcute în ultimii 6 ani (dintre acestea 73 în perioada 2018-2021: 21 în timpul turneelor și 52 în afara concursurilor oficiale). Cu cele mai multe teste efectuate din întreg circuitul feminin după cucerirea Wimbledon-ului în 2019 (numai în sezonul când a schimbat istoria tenisului la Marele Șlem londonez, Halep a fost testată de 27 de ori – în 13 ocazii în afara competi­țiilor), Halep a rămas “țintă” pentru ofițerii anti-doping.
Motivația: “performance enhancig drugs”-PED în speța “micro-dozaj” (în special cu substanțe de ultimă ge­ne­rație în special sintetice, așa cum este în cazul Simonei “Roxadustat”).
Cu un test negativ înaintea turului 1 cu Daria Snigur la US Open, Simona a fost notificată pentru un nou control anti-doping imediat după înfrângerea su­fe­rită cu necunoscuta jucătoare ucrai­niană la New York: în acest caz probele
i-au fost luate la arena de la Flushing Meadows de către o agenție privată care colectează mostrele în loc de agen­ția națională americană USADA. Testul efectuat de Simona la arena de la Flushing Meadows a inclus tehnologia EPO care include depistarea proteinei hormonale produsă de rinichi: stimu­lea­ză producția celulelor roșii și oxigenarea sângelui. Or, Roxadustat este un me­dicament destinat a trata anemia simp­to­matică asociată cu boala cronică de rinchi. Mostra lui Halep a ieșit pozitivă cu Roxadustat la numai câteva zile după testul negativ făcut la hotelul din New York. Revenită în România Simona a mai efectuat un test care a fost negativ! Practic, în 9 zile, Halep a avut două teste negative (mostră hotel din New York și în afara Statelor Unite) și unul pozitiv (arena de la Flushing Meadows)! Un test complet costă 1.250 de dolari: 200 dolari HGH, 300 dolari EPO și 450 dolari IRMS.

Ce pastile lua când a ieșit pozitivă?
În momentul testărilor Halep lua, zilnic, două pastile: Euthyrox 50 mcg și un anticoncepțional. Halep lua Euthyrox pentru echilibrarea nivelului de hormoni tiroidieni după ce a fost diagnosticată cu hipotiroidie secundară (glanda tiroidă nu produce o cantitate de hormoni). Simona lua Euthyrox-ul dimineața, pe ne­­mâncate înaintea anti-concepționa­lu­lui. Exista și opțiunea de ingera Euthyrox la 4 ore după masă și cu cel puțin două până la 4 ore în afară de orice supliment care conține fier sau calciu (unele alimente pot interfera cu ab­sorbția medicamentelor pentru tiroidă). Vital pentru Halep era doza corectă de Euthyrox în condițiile în care efortul fizic uri­aș făcut de Simona re­gla ges­tio­na­rea simp­to­me­lor hipotiroi­di­e­ne! De aceea era foarte im­por­tant ca Halep să cons­truiască masa musculară: mușchiul arde mai multe calorii decât grăsimile, iar acest be­neficiu era conti­nuat pentru Simona și în stările de repaus.

Ce este tiroida?
Tiroida este o glandă în formă de flu­ture situată în mijlocul gâtului mai jos de laringe și mai sus de clavicule: produce doi hormoni care reglementează utili­za­rea și producerea energie de către or­ga­nism. Funcția tiroidiană este controlată din creier de glanda pituitară.

Care au fost simptomele înainte de US Open?
Abandonurile Simonei la Washington și Cincinnati au fost provocate de hipo­tiroidie din cauza condițiilor specifice de joc: umiditate mare, temperaturi ridi­cate astfel încât Halep a resimțit dis­p­nee de efort (lipsă de aer plus oboseală în respirație în timpul efortului), dureri și rigiditate articulare și musculare, ener­gie scăzută, umflarea limbii și a pleoa­pelor, răgușeală. Clima din Statele Unite i-a modificat Simonei, in ritm brusc, parametrii metabolici.

Ce s-a întâmplat cu Serena Williams în 2018?
În 2018, Serena Williams a refuzat testul solicitat de USADA, l-a sunat pe președintele WTA, Steve Simon, căruia i s-a plâns, iar acesta a luat legătura în continuare cu Travis Tyhart, șeful Angen­ției Naționale Anti-Doping din Statele Unite. Personal, președintele USADA a apelat-o pe Serena Williams care a pretins că a fost controlată de
4 ori mai des, motiv pentru care nu a efectuat testul.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura