Politica si administratie

Proiectul tehnic pentru gestionarea deşeurilor din construcţii şi demolări, la final

Natalia Bumbac

Proiectul de înfiinţare a sistemului de gestionare a deşeurilor din construcţii şi demolări (DCD) este la final, deocamdată, doar pe hârtie. Ieri, conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Deşeuri” a convocat o adunare a membrilor asociaţiei pentru a viziona planul întocmit de proiectant şi pentru a-şi expune opiniile pe această temă.
Totodată, reprezentanţii primăriilor din judeţ, membre în asociaţie, au trebuit să aleagă una dintre cele trei surse de finanţare identificate de proiectant, din care ar putea fi construite obiectivele sistemului.
Comanda pentru documentaţia proiectului, constând în studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi Ghidul de management al DCD, a fost aprobată în şedinţa AGA a ADI „Deşeuri” din martie 2016, fiind întocmită de o firmă din Bucureşti, contractată de vechea conducere a asociaţiei.
După prezentarea proiectului, primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan, a avut câteva obiecţii la modul în care a fost gândită colectarea deşeurilor din construcţii şi demolări. Edilul a mai cerut semnarea unui act adiţional cu proiectantul, prin care acesta din urmă îşi asumă că aşa cum a fost gândit proiectul, va fi profitabil. Asta în condiuţiile în care, Ovidiu Bălan a arătat că activitatea din gestionarea deşeurilor rezultate din construcţii şi demolări nu este una avantajoasă din punct de vedere financiar, iar, datele prezentate de proiectant nu sunt cele care se regăsesc în realitate.
Au mai existat şi alte observaţii din partea membrilor asociaţiei, despre care, directorul executiv al ADI „Deşeuri”, Nicolae Panţa, a afirmat că vor fi analizate şi incluse în proiectul tehnic, astfel încât, varianta finală să fie acceptată de toate primăriile din judeţ. „Discuţiile au avut două componente. Una în care s-a prezentat situaţia actuală în ceea ce priveşte documentaţia pentru proiectul tehnic aflat în stadiul final şi cea a surselor de finanţare. O primă concluzie este că proiectul trebuie reanalizat în următoarele puncte: reproiectarea platformelor de depozitare, mărirea capacităţii containerelor de depozitare şi transport şi a numărului acestora. De asemenea, mai este necesară introducerea în costurile de finanţare a investiţiei a utilajelor necesare transportului deşeurilor şi garantarea de către proiectant printr-un act adiţional a fiabilităţii proiectului din punct de vedere al autofinanţării”, a afirmat Nicolae Panţa. Acesta a mai precizat că dintre cele trei surse de finanţare propuse, fonduri europene, proprii sau investiţie privată, membrii ADI „Deşeuri” au optat pentru o finanţare din fonduri europene.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura