Actualitate

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final după 10 ani de ju­de­cată. Înalta Curte de Casaţie şi Jus­tiţie a hotărât în 22 aprilie 2024, achi­tarea tuturor inculpaților.

„Fapta nu este prevăzută de lege”
La prima instanță, fostul șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan (foto stânga), a primit 7 ani de închisoare, ofiţerul de poliţie Alin Muntean a fost condamnat la 4 ani în regim de detenție, iar fostul procuror Nicolaie Cean a primit 2 ani după gratii. În faza de apel, toți cei trei au fost achitați, temeiul juridic fiind acela că fapta nu este prevăzută de legea pe­nală. Hotărârea a fost luată cu „ma­jo­ritate” de completul de 5 judecători. În aceste condiții, Ioan Mureșan, sus­pen­dat din funcția de procuror din mo­mentul trimiterii în judecată, în 2014, poate reveni în cadrul DIICOT Alba Iulia și va primi salarii restante de cel puțin 1 milion de euro. Cei trei au scăpat și de dau­nele materiale și morale care ar fi tre­buit să i le plătească lui Traian Berbeceanu (foto dreapta), decise de instanța de fond, în valoare de 97.632 de lei şi 100.000 de euro, scrie libertatea.ro

Au schimbat temeiul achitării
Așa-zisul „lot Berbeceanu” a fost achi­tat încă de la prima instanță. Singurul condamnat, un om de afaceri care a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală, a scăpat ca urmare a prescrierii faptei. În cazul lui Traian Berbeceanu, aflat la pensie din anul 2018, ÎCCJ a schimbat temeiul achitării pentru acuzația de sprijinire a unui grup infracţional organizat din „fapta nu există” în „nu există probe că a săvârșit infracțiunea”. Instanța a constatat sim­plu faptul că Berbeceanu și încă două persoane au fost arestate preventiv. „Constată că inculpatul Berbeceanu Traian a fost reţinut şi arestat preventiv de la data de 24.10.2013, până la data de 26.11.2013. Constată că inculpatul Rusu Gheorghe a fost reţinut, arestat preventiv şi arestat la domiciliu de la data de 22.05.2014 până la data de 14.11.2014. Constată că inculpata Rusu Anca a fost reţinută şi arestată la domiciliu din data de 22.05.2014 până la data de 29.07.2014”, se precizează în minuta hotărârii definitive.

Acuzați că au fabricat probe
Ioan Mureşan a fost acuzat de abuz în serviciu, represiune ne­dreaptă şi fals intelectual, Nicolaie Cean – de compli­ci­ta­te la infracţiunea de abuz în ser­viciu asimilată infrac­ţi­u­nilor de corupţie, iar Alin Muntean – abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de re­pre­siune nedreaptă. În prin­cipal, cei trei au fost acuzaţi de procurorii DNA că ar fi fabricat probe împotriva co­mi­sarului-şef Traian Berbeceanu astfel încât acesta să poată fi cercetat penal, reținut și arestat pre­ventiv şi, în final, înlocuit de la con­du­cerea BCCO Alba Iulia. Anchetatorii au susținut că Mureşan, Muntean şi Cean au desfăşurat „activităţi infracţionale extrem de elaborate”, subtil şi atent construite, prin folosirea cu rea-credinţă a funcţiei şi a instrumentelor pro­ce­du­rale, „rezultatul final constând în colec­tarea unui material probator cu apa­renţă de legalitate şi temeinicie, folosit pentru punerea sub inculpare şi reţi­ne­rea părţii vătămate Traian Berbeceanu, scopul principal decelat în anchetă fiind cel al înlăturării acestuia din funcţia deţinută şi al intrării în posesia mate­rialelor compromiţătoare pentru oa­menii legii, pe care cel vizat le-ar fi de­ţinut”. În urma acestor probe false, poliţistul a fost reţinut şi ulterior arestat preventiv, pentru ca, în final, să fie trimis în judecată de către DIICOT. DNA a afir­mat că documentele care au stat la baza începerii urmăririi penale, reţinerii şi arestării preventive a comisarului Berbeceanu au fost false. Este vorba des­pre declaraţii obţinute prin între­buinţarea de ameninţări, promisiuni sau favoruri; declaraţii luate unor persoane aflate în relaţii de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian; declaraţii conţinând adăugiri sau deformări ale susţinerilor persoanelor audiate; declaraţia unui procuror audiat cu identitate protejată; procese-verbale întocmite de inculpatul Muntean Alin, despre care a recunoscut că au conţinut fals sau trunchiat. Mar­torii folosiţi la instrumentarea dosarului şi-au modificat semnificativ declaraţiile în instanţă, susţinând că au fost
forţaţi să afirme lucruri neadevărate despre comandantul BCCO Alba Iulia. Berbeceanu a fost acuzat, în principal, că, pe fondul sprijinirii grupului infrac­ţional organizat din care făceau parte inculpaţii Rusu Gheorghe, Cupeţiu Dorin Eugen Ioan şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat în valoare de aproximativ 20.000 de euro pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, şi anume furnizarea către aceștia a unor date şi informaţii privitoare la cerce­ta­rea acestora de către DIICOT. De ase­menea, în perioada mai – octombrie 2012, Berbeceanu ar fi divulgat unui alt inculpat faptul că se vor efectua per­cheziţii la domiciliul acestuia și a altor persoane.

Polițistul anului
După arestarea comisarului-şef, în septembrie 2013, în mai multe oraşe din ţară au avut loc mitinguri de protest prin care s-a solicitat eliberarea acestuia. Berbeceanu a fost desemnat în 2007 poliţistul anului în România pentru de­structurarea, împreună cu colegii din BCCO Alba Iulia, a mai multor grupări de criminalitate organizată din România. A devenit celebru pentru modul în care acționa și instrumenta dosare cu zeci de inculpați, fiind poreclit și „Cattani de România”. După pensionare, Berbeceanu s-a înscris în PNL și a fost desemnat, în 2020, prefect al Capitalei. În prezent, el este administratorul public al muni­ci­piului Deva. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura