Procedura de intervenţie în situaţii de urgenţă generate de animale periculoase se naşte la Hunedoara

16 februarie 2017 | 1 Comentariu | Publicat in: Politica si administratie

În octombrie 2016, un pui de urs era ucis la Sibiu. Incidentul a fost urmat de proteste şi demiteri, aducând în discuţie lipsa unei proceduri unitare care să fie aplicată în astfel de situaţii. Atunci a fost evident faptul că România nu are o procedură de intervenţie în situaţii de urgenţă generate de animale periculoase.
Mai mult, deşi orice apel la 112 legat de intervenţia în cazul animalelor (mamiferelor) periculoase este direcţionat către Jandarmeria  Română, jandarmii nu au, potrivit legii, competenţe privind deţinerea şi folosirea armelor cu tranchilizante.
În acest sens, senatorul PSD, Viorel Sălan (foto), a iniţiat un proiect de modificare a Legii 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române. Practic, vorbim despre o prevedere legislativă potrivit căreia jandarmii să primească atribuţii legate de deţinerea şi folosirea armelor cu tranchilizante.
Urmează apoi adoptarea unei proceduri de intervenţie privind modalitatea de acţiune a instituţiilor în situaţii de urgenţă generate de animale (mamifere) periculoase.
„Având în vedere prevederile legale actuale, deşi jandarmii se deplasează la faţa locului, ei fiind cei către care se direcţionează apelurile cetăţenilor legate de animalele periculoase, aceştia nu dispun de mijloacele tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective. Nu pot lua măsuri concrete, ca de exemplu tranchilizarea în vederea relocării acestora. La nivel naţional, există o aşteptare din partea cetăţenilor pentru creşterea gradului de siguranţă în contextul mediatizării cazurilor în care animalele sălbatice de talie mare au atacat oameni sau bunuri ale acestora, punându-le viaţa în pericol sau producându-le grave prejudicii materiale.
Jandarmii montani au fost nevoiţi să intre în contact cu animale sălbatice care, de cele mai multe ori, au avut un comportament imprevizibil, uneori chiar agresiv. Neavând dotarea necesară, nu se pot apropia de aceste animale decât după tranchilizarea lor, activitate care se face prin implicarea altor instituţii cu atribuţii în domeniu, pierzându-se de cele mai multe ori timp important pentru salvarea vieţii animalului respectiv. Prin această modificare se legalizează modul de intervenţie, se reglementează protecţia juridică şi fizică a celor care fac intervenţia, iar animalul va fi tranchilizat şi nu omorât”, a explicat senatorul Viorel Sălan, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Potrivit legii, singurii care deţin atribuţii în folosirea armelor cu tranchilizante sunt medicii veterinari. În acest fel, timpul de intervenţie  este foarte mare, iar uneori pot apărea situaţii complicate, cum a fost incidentul de la Sibiu.
Senatorul Viorel Sălan consideră că modificarea pe care o propune are ca scop îmbunătăţirea legislaţiei, a modului de funcţionare a acestei instituţii de apărare şi ordine publică, în beneficiul cetăţenilor şi al siguranţei lor, dar previne şi sacrificarea nejustificată a vieţii unui animal.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. secureanu spune:

    fost ofiter de securitate actual membru al parlmentului

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Subprefectul Fabius Kiszely va fi prefectul judeţului

Suspansul în ceea ce priveşte persoana care va ocupa acum, după ce Guvernul Grindeanu şi-a intrat în pâine, postul de...

Pensionară din Deva, ignorată de angajaţii Casei de Pensii

O pensionară din Deva, de 71 de ani, care a vrut să-şi clarifice situaţia sa privind stagiul de muncă realizat...

Lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva aşteaptă undă verde

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) amână deschiderea Lotului 2 al autostrăzii Lugoj - Deva, între localităţile Marginea-Traian...

Închide