Probleme mari la reabilitarea Centrului de Asistenţă nr. 2 Păclişa: Proiect fără cap şi fără coadă!

21 noiembrie 2016 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

05-centrul-paclisaNatalia Bumbac

De mai multe luni, autorităţile judeţene încearcă să descâlcească iţele extrem de încurcate de la proiectul de reabilitare a Centrului de Îngrijire şi Asistenţă (CIA) Nr. 2 Păclişa, aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara.
Dar, deocamdată nu au reuşit să ajungă la un rezultat. Asta, pentru că din lipsă de coordonare corectă, proiectul de pe hârtie nu corespunde cu ceea ce a realizat constructorul în realitate. Iar, pentru lucrările făcute în afara proiectului, organismul finanţator nu poate deconta cheltuielile.

Constructorul, în insolvenţă
Proiectul de reabilitare a CIA Nr. 2 Păclişa este finanţat de Ministerul Muncii prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS). Valoarea totală a contractului este de 2.205.012,49 de lei, fără TVA. Până acum au fost decontate aproape trei sferturi din sumă, diferenţa de circa 600.000 de lei nefiind plătită de minister. Firma care a executat lucrările, SC BAU DECOLUX PREST SRL Deva, a pretins să i se achite şi restul banilor. Doar că, singura posibilitate era să adapteze lucrările conform proiectului, după care beneficiarul, respectiv DGASPC Hunedoara, să facă demersuri la Ministerul Muncii pentru a primi suma. Înainte de a fi pornite aceste demersuri, procurorii DNA au descins la CIA Păclişa şi au luat documentele aferente proiectului în original, prin urmare acest lucru nu a mai fost posibil, arată reprezentanţii DGASPC Hunedoara. În speranţa că situaţia se va clarifica, autorităţile judeţene au insistat ca firma constructoare să adapteze lucrările la proiectul tehnic, având termen până în 31 decembrie. Dar, la clădirea CIA Nr. 2 Păclişa nimic nu s-a mişcat în acest sens. Şi, pentru ca situaţia să fie şi mai încurcată, în prezent, firma constructoare se află în insolvenţă, neavând un interes major de a-şi recupera cheltuielile.

Lucrările ar putea rămâne neplătite
Potrivit lui Sorin Vasilescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, de care aparţine DGASPC Hunedoara, pentru 24 noiembrie se preconizează întrunirea comisiei de recepţie la finalul lucrării, urmând să se decidă măsurile care se vor lua.
Asta înseamnă că, fie autorităţile judeţului vor amâna la nesfârşit clarificarea problemei, fără să aibă siguranţa că acest lucru se va putea întâmpla. Fie vor accepta lucrările executate în afara proiectului, fără a le putea achita.
De menţionat este faptul că din cauza perioadei lungi în care a fost realizată reabilitarea CIA Nr. 2 Păclişa, o serie de legi au fost modificate, cum ar fi cea de protecţie şi prevenire a incendiilor din 2015, prin care au fost stabilite condiţiile în care o clădire poate fi autorizată de cei de la ISU. Lucruri care, bineînţeles că nu au fost prevăzute în proiectul tehnic de modernizare a clădirii centrului de la Păclişa, întocmit înainte de 2010.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cioloş şi Bilanţul Guvernului Zero: Zero pe toată linia!

Citesc bilanţul guvernării Cioloş. Titlul cu majuscule: GUVERNUL CIOLOŞ. UN AN DE MANDAT. #zerominciună#zerocorupţie #zeropopulism! Măi să fie! Carevasăzică, într-un...

Puşculiţa de la coada vacii

Sunt tineri. Şi nu mai fug de agricultură, ca Dracul de tămâie. Ba, chiar s-au apucat (la propriu) să ia...

Bianca Timiş, candidatul PMP pentru Senatul României: „Pentru mine nu există NU. Ştiu că se poate, la fel de bine cum ştiu şi că trebuie să pot“

Bianca Timiş (foto) este din Ţara Haţegului şi candidează din partea Partidului Mişcarea Populară Hunedoara la Senatul României. Ea este...

Închide