Politica si administratie

Problema lemnului de foc din judeţ, pe masa ministrului Pană

La invitaţia deputatului PSD, Natalia Intotero (foto în stânga), ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană (foto în dreapta), a venit într-o vizită de lucru de două zile în judeţul Hunedoara.
Problema lemnului de foc s-a aflat pe agenda ministrului, care a avut două întâlniri pe această temă. Una dintre întâlniri s-a desfăşurat în comuna Baia de Criş, unde au participat primari şi cetăţeni din 15 localităţi din Ţara Zarandului şi Valea Mureşului. Cealaltă întâlnire a avut loc în comuna Sântămăria-Orlea, unde au participat primari şi cetăţeni din 12 localităţi din Ţara Haţegului. La cele două dezbateri au mai participat parlamentari PSD din judeţul Hunedoara.
Ministrul Doina Pană le-a spus oamenilor că este pentru prima dată când se iau toate pădurile în pază, chiar dacă nu se cunoaşte proprietarul, iar pentru suprafeţe care au sub 30 de ha, statul este cel care plăteşte paza acestora. De asemenea, este prima dată când lemnul de foc din pădurile proprietate publică, provenit din rărituri, produse de igienă şi accidentale, se duce direct spre populaţie. Este prima dată când proprietarii de păduri, situate în arii protejate, primesc compensaţii pentru restricţiile în exploatare.
Mai mult, proprietarii de păduri cu suprafeţe sub 10 ha primesc până la 5 mc pe an/ha, ca drept de exploatare în pădurea proprie.
Oamenii au venit cu mai multe solicitări către ministrul Apelor şi Pădurilor. Între acestea – a fost salutată măsura privind lemnul de foc pentru populaţie, cu menţiunea că, fiind insuficient, ar trebui extinsă metoda prin care acesta să fie dirijat direct spre populaţie şi pentru alte categorii, nu doar materialul lemnos provenit din accidentale, rărituri şi produse de igienă.
Oamenii i-au solicitat sprijin ministrului Doina Pană în demersul către ministrul Mediului, Garţiela Gavrilescu, astfel încât ariile protejate să fie redesenate, iar populaţia care locuieşte în păduri situate în ariile protejate să se poată aproviziona cu lemn de foc.
Biroul de presă al PSD Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura