Primul termen în dosarul fraţilor Gărdean, la Curtea de Apel Alba Iulia

14 martie 2019 | 2 Comentarii | Publicat in: Actualitate

Maximilian Gânju

Adrian şi Miron Gărdean au fost achitaţi de acuzaţiile de dare de mită în dosarul instrumentat de DNA, pentru că faptele s-au prescris. Au făcut însă apel iar dosarul a ajuns la Alba Iulia.

Fraţii Gărdean au susţinut că au fost forţaţi să dea mită, pentru a primi la timp banii pe lucrările efectuate într-un contract cu statul. Dosarul s-a judecat la Tribunalul Hunedoara, iar cei doi afacerişti au scăpat de acuzaţii. Totuşi, aceştia au atacat soluţia instanţei de fond, iar ieri au avut prima înfăţişare la Curtea de Apel Alba Iulia.
Adrian Gărdean (foto) şi Miron Gărdean au fost acuzaţi de procurorii DNA că au dat mită fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA (al cărei administrator era Miron Dorel Gărdean) cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România“. Dosarul a fost disjuns din celebrul dosar „Gala Bute”, în care Elena Udrea a fost deja condamnată la şase ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie. Fraţii Gărdean au recunoscut că au dat mită, însă au susţinut şi că au fost constrânşi să comită infracţiunea.
”Această apărare a fost invocată încă din cursul urmăririi penale, însă procurorul nu a verificat dacă inculpaţii au fost sau nu constrânşi să ofere mită pentru a evita intrarea firmei în faliment şi importante pierderi pentru societate, asociaţi şi angajaţi. (…) Martorii audiaţi de procuror şi indicaţi în rechizitoriu nu au fost întrebaţi despre constrângerea exercitată asupra inculpaţilor”, se precizează în motivare. În joc este şi suma de aproape 700.000 de lei. Tribunalul Hunedoara a respins cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie de confiscare de la inculpaţi a sumei de 695.367,05 lei. A respins însă şi cererile celor doi fraţi de restituire a banilor respectivi, sumă confiscată printr-o sentinţă penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dosarul instrumentat de procurorii DNA a ajuns în instanţă după şapte ani de la producerea faptelor.

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. gigi spune:

    Este o clica de hoti la tribunalu hundoara in frunte cu presedinta TIMISAN,domnilor de la DNA faceti o verificare si vedeti unde lucreaza nepoata doamnei presedinte:va spun eu la firma cumnatului lui ADRIAN GARDEAN (AVRAMESCU SORIN) fosta firma care furniza mincae calda pentru mineri.

  2. Marcel spune:

    Bravo Gigi pt curajul de a spune unele lucruri. Într-adevăr persoana nu este un om onest cum vrea ea sa para. Nici fratele ei.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Poliţiştii hunedoreni participă la campania europeană ”TISPOL SEATBELT”

Acţiunea se derulează la nivel european şi vizează portul centurii de siguranţă de către participanţii la trafic. Astfel, poliţiştii hunedoreni...

Comunitatea din Baia de Criş a primit extrasele de carte funciară

În comuna Baia de Criş au fost înmânate extrasele de carte funciară realizate în cadrul celei de-a doua etape a...

Eveniment cultural dedicat etnologului Rusalin Işfănoni

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 21 martie 2019, ora 17.00, în...

Închide