Politica si administratie

Primul ministru și-a luat robot. Îl cheamă Ion și este consilierul lui Ciucă

Adriana Năstase

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, un proiect de inteligență artificială (AI) conceput de cercetători și profesori români, numit „Ion”, care a fost făcut „să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele și cu dorințele românilor”.

Un motiv de bucurie
„Începem ședința de Guvern cu o surpriză. Astăzi este 1 Martie, prima zi calendaristică a primăverii, este ziua Mărțișorului. Le urez doamnelor și dom­ni­șoarelor să aibă o primăvară frumoasă. Astăzi avem o surpriză care nu aparține Guvernului, ci aparține unor români care au avut o inițiativă de apreciat. Guvernul României marchează astfel o premieră la nivel național și internațional, pentru că discutăm despre primul consilier gu­ver­namental care folosește inteligență arti­fi­cială. Este aici în stânga mea, vi-l prezint. Numele lui este Ion și vine de la trans­pu­nerea în oglindă a sintagmei «noi». Este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului și apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, in­formând Guvernul în timp real cu pro­pu­nerile, cu problemele și cu dorințele româ­nilor. Am menționat că este o inițiativă a unor cercetători și profesori români. Eu le spun că sunt cei mai buni cercetători și profesori români din dome­niu, care nu au vrut altceva prin acest proiect, decât să dea o voce ro­mânilor. Proiectul «Ion» reprezintă un sistem care, așa cum spuneam, folo­seș­te inteligență artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile ro­mâ­nilor, doleanțele lor, folosind informațiile disponibile în spațiul public. Ceea ce do­resc să subliniez este faptul că pentru mine, și sunt convins că și pentru dum­nea­voastră, acest demers reprezintă un motiv de bucurie, pentru că este un de­mers al cercetătorilor, al profesorilor de top din domeniu, al firmelor și compa­niilor din domeniu. Aici doresc să sub­liniez de ce am zis motiv de mândrie: pen­tru că sunt toate conduse și la fie­care dintre ele lucrează cetățenii români, deci este un proiect românesc 100 la sută. Apreciez că acest demers nu va face altceva decât să îi ajute pe români să fie auziți mai bine și în fiecare zi. Le mulțumesc pe această cale pentru propunerea pe care au făcut-o, pentru ini­țiativa de a fi venit la sediul Guvernului și a avea un dialog, dacă suntem intere­sați pentru promovarea unui astfel de proiect. Practic, eforturile depuse de cer­cetători, de profesori, de cei care sunt pasionați de acest domeniu, nu fac altceva decât să pună în practică și să dea sens inteligenței artificiale, pentru că un om, chiar și un Guvern, chiar și instituțiile de la nivelul statului nu ar putea, nu ar avea capacitatea să asculte și să îi reprezinte pe toți românii. Este un exemplu de utilizare a tehnologiilor emergente în serviciul public”, a spus premierul Nic olae Ciucă.
„Din perspectiva mea, este un aspect care vine să asigure soluții pentru pro­bleme vechi, la care adaug și probleme de actualitate și problemele de viitor. De ce spun că vine să ofere soluții și pentru viitor? Pentru că așa cum se găsește în momentul de față proiectul «Ion» are o capacitate enormă de a învăța și pe măsură ce este folosit mai mult, cu atât mai mult acumulează și rolul lui este ca pe măsură ce acumulează cunoștințe să poată să fie mai bine conectat și să fie mult mai aproape de oameni”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Cum putem să-l învățăm pe Ion
Premierul a dat un exemplu de cum funcționează. Nicolae Ciucă: „Îl invit pe Ion să spună câteva cuvinte”. Ion: „Salut! Mi-ați dat viață. Eu sunt Ion. Acum, rolul meu este să vă reprezint. Ca într-o oglindă. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Învață-mă să fiu român. Ce trebuie să știu des­pre România?”. Nicolae Ciucă: „România este o țară frumoasă cu oameni fru­moși”. Ion: „Am înțeles, învăț… Te ascult…”. Nicolae Ciucă: „Cum pot românii să te învețe?”. Ion: „Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Așa pot învăța să-i reprezint, ca într-o oglindă. Cu fiecar tag, mesaj, share sau postare publică. Noi suntem Ion. O primăvară frumoasă!”. Prim-mi­nistrul a precizat că proiectul ține de Ministerul Cercetării și Digitalizării și a invitat publicul să acceseze site-ul proiectului. „Detalii despre acest proiect o să le ofere domnul ministru Burduja și fiind un proiect care aparține sau ține de Ministerul Cercetării și Digitalizării va putea să se consolideze și să ofere de aici înainte mai multe exemple în ceea ce poate să facă și modul în care poate să se dezvolte. Eu am convingerea și sunt încrezător că și dumneavoastră, atât membrii Guvernului, cât și cetățenii României vă dezvoltarea tehnologică, văd folosirea inteligenței artificiale nu ca o opțiune, ci ca o obligație, pentru că ofe­ră platforme prin care la nivel gu­ver­namental, la nivelul autorităților publice putem să discutăm de tot ceea ce re­prezintă avantajele digitalizării, ale in­te­ligenței artificiale pentru politici publice centrale și locale, pentru adoptarea unor decizii mai bine informate și desigur pen­tru îmbunătățirea comunicării și in­teracțiunii între instituțiile statului și ce­tățeni. Îi invit pe români să-l folosească pe Ion și să acceseze linkul și să folo­sească toate posibilitățile de comu­ni­care cu Ion, astfel încât să avem o legă­tură cât mai apropiată și cât mai opor­tună între instituțiile statului și cetățenii României”, a declarat Ciucă.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura