Primii paşi spre echitate în educaţie

Cristina Ghenea

Începând din acest an, şcolile vor primi bani de la Guvern şi pentru cheltuieli curente şi utilităţi, nu doar pentru salariile profesorilor, ca până acum. Modificarea costului standard per elev reprezintă un pas înainte spre echitate în sistemul educaţional, declara ministrul Funeriu.
Nu doar salariile dascălilor
Dacă până acum, costul standard per elev prevedea doar plata salariilor pentru profesori, în timp ce plata utilităţilor şi a altor cheltuieli depindea de posibilităţile şi bunăvoinţa primăriilor, de acum, prin acest cost, vor fi finanţate atât salariile, cât şi cheltuielile cu întreţinerea, materialele şi serviciile pentru evaluarea periodică internă a elevilor şi cheltuielile cu formarea continuă a cadrelor didactice. Altfel spus, o şcoală dintr-o comună bogată şi una dintr-o comună săracă vor primi aceeaşi sumă pentru salarii şi pentru cheltuieli, dacă au acelaşi număr de elevi. Potrivit inspectorului general adjunct al IŞJ Hunedoara, Marta Mate, sumele venite de la Guvern reprezintă doar finanţarea de bază, pe lângă care primăriile darnice pot interveni cu finanţări suplimentare.
Hunedoara, poziţionată avantajos
Pentru stabilirea sumei, sunt luate în calcul patru criterii care guvernează variaţia cheltuielilor materiale la nivel naţional. Printre acestea, se numără şi zona de temperatură în care este încadrat judeţul din care provine şcoala respectivă şi astfel, România a fost împărţită în şase zone. Judeţul nostru se găseşte în zona 6, adică în zona în care sunt cele mai scăzute temperaturi, şi primeşte cele mai mari coeficiente, şi anume, 300 de lei cost standard per elev, pentru cheltuieli.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.