Noua taxă de poluare ne pune pe jar

Cristina Ghenea

Noua taxă de poluare îi pune pe jar pe proprietarii de autoturisme din judeţ. Încă nu se ştie exact când va intra în vigoare, dar cert este că va trebui plătită şi pentru maşinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007.
Încă n-a fost publicată în Monitorul Oficial  
La mai bine de şase luni de când s-a anunţat o nouă modificare a taxei de poluare şi la aproape trei săptămâni de când legea a fost votată în Parlament, nimeni nu poate spune încă exact când va intra aceasta efectiv în vigoare. Mai mult, la finele lunii decembrie, zeci de hunedoreni care au cumpărat un autoturism înmatriculat în România înainte de 1 ianuarie 2007 s-au înghesuit la Serviciul Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule Hunedoara, pentru a evita noua taxă, despre care toată lumea credea că va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2012.
Mii de maşini înmatriculate înainte de 2007
„După intrarea în vigoare a noii legi privind taxa de poluare, în forma aprobată de Parlament, pentru toate autovehiculele înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007, la prima vânzare, se va plăti o taxă de poluare, indiferent dacă acestea au avut mai mulţi proprietari înainte de 2007”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Nicolae Marin, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule Hunedoara. Astfel, de acum, nu prea mai există modalitate de a scăpa de plata acestei taxe. Şi pentru că suma pe care şoferii sunt nevoiţi să o scoată din buzunare este cu atât mai mare cu cât maşina este mai veche, celor care au maşini vechi le va fi aproape imposibil să le mai vândă cuiva. Potrivit lui Nicolae Marin, în judeţul Hunedoara sunt înmatriculate circa 115.000 de autoturisme. Dintre acestea, cele înmatriculate înainte de 2007 sunt de ordinul câtorva zeci de mii.
Taxa, mai mare decât valoarea maşinii
Ceea ce proprietarii de autoturisme mai trebuie să aibă în vedere este că noua taxă de poluare va depinde, în continuare, de aceleaşi trei caracteristici ale maşinii: vechimea ei, norma de poluare şi capacitatea cilindrică. Cu cât maşina este mai veche, iar capacitatea cilindrică mai mare, cu atât proprietarul va plăti mai mult. De exemplu, pentru un model Dacia Logan, cu motor Euro 3 de 1,4 litri şi 75 CP din 2006, se va plăti o taxă în valoare de aproximativ 1.200 de euro, adică aproape o jumătate din valoarea maşinii în prezent. În cazul unui VW Touareg din 2004, taxa va urca la 7.000 de euro, în cazul în care valoarea maşinii este de 8.500 de euro, iar pentru modelele Dacia Berlină sau Dacia 1310, fabricate înainte de 2004, taxa deja depăşeşte valoarea actuală a maşinii. Cele mai mari taxe ar fi plătite pentru maşinile cu motoare mari non-euro, mai vechi de 14 ani, caz în care aceasta urcă spre 30.000 de euro.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.