Comunitate

Primele vești din 2023, de la Luncoiu de Jos

Magdalena Șerban

Nici pe primarul din Luncoiu de Jos nu l-a lăsat inima să majoreze taxele pentru 2023. Nu de alta, dar biruri sunt destule și scumpirile îi îngenunchează pe mulți dintre cetățeni. De bugetul administrativ nu se plânge, deși întot­deauna e loc de mai bine în cazul alo­cărilor anuale.

 

A spus lucrurilor pe nume

„Am aplicat indicele pentru a actualiza valorile la rata inflației, deci am pus în practică legea. Dar nimic mai mult la taxe. Le reamintesc contribuabililor că până la 31 martie au acea reducere de 10 la sută din impozit, dacă plătesc pentru întreg anul curent. O pot face la noi la primărie, cu numerar sau prin virament bancar, la Trezorerie. Intrând sub inci­dența Legii Moților, oricum ne bucurăm de o grilă de tarifare a dărilor locale re­dusă la jumătate față de valorile stan­dard. Deci din start, sumele sunt mai mici față de alte comune. Cu încasările pe 2022 nu stăm nici perfect, dar nici rău. Am atins circa 85 la sută din prag. Nu omul de rând face probleme, ci recu­pe­rarea amenzilor ne dă bătăi de cap. Noi, primarii, am mai propus soluții, prin Aso­ciația Comunelor din România, dar nu
s-au concretizat. E o chestie comună, nu doar unii se confruntă cu ea. Ce vină are un primar că un șofer încalcă regulile de circulație sau alte prevederi legale, ia amenzi și nu le plătește în veci. Dacă nu putem pune popriri (poate lucrează la negru sau nu muncește), nu avem ce executa (nu are nimic în proprietate), rămân atârnate sumele respective. Să se ia exemplul altor țări. În cazul nostru, vă dau exemplul unui șofer care nu are domiciliul în comună și nu are nimic în proprietate, iar în urma amenzilor acumulate a ajuns la suma de 14.000 de lei la un moment dat. Am propus un protocol cu cei de la serviciul Permise Auto cărora le-am trimis notificare cum că X-ulescu nu a achitat amenzile și să i se rețină permisul până plătește da­toria. Dar nu s-a întâmplat asta. Ne trezim că vine în control Curtea de Conturi și ni se impută neîncasa­rea. În plus, când se face raportarea la buget, automat primești alocări mai mici, considerându-se că ai bani de recuperat. Pe hârtie suntem bogați, dar în realitate suntem sărăciți. Nu ar fi mai bine ca omul să primească amenda direct acasă, să o încaseze poliția, iar termenul impus să fie unul scurt? În Belgia, polițiștii au asupra lor inclusiv POS. Cine a luat amenda o poate plăti pe loc. Ca să funcționeze roata, trebuie să se învârtă banii în sistem, nu să rămână blocați pe hârtii. Scriptic există, faptic nu. Doar somații, titluri executorii și birocrație. Ar trebui revizuită legea”, a precizat primarul din Luncoiu de Jos, Călin Dud (foto). Cât privește alocările bu­getare primite, nu se plânge. Sunt mai mari decât cele din 2022. Chiar în con­dițiile în care vor exista cofinanțări de asi­gu­rat la proiectele investiționale câști­gate pe diverse axe, lucrurile trebuie să meargă în direcția bună. „Încă nu am fixat capitolele bugetare, dar fără îndoială că cel investițional e prioritar. E vorba de obiective majore”, a adăugat edilul local.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura