Politica si administratie

Primarul Timiş nu renunţã la zimbri

05 zimbri (16)

Nicolle Ebner

 Nicolae Timiş, primarul oraşului Haţeg, intenţionează să depună un proiect de hotărâre de guvern, prin care Rezervaţia de zimbri să fie trecută din subordinea Direcţiei Silvice în cea a Consiliului Local Haţeg. Este a treia tentativă a edilului şef al Haţegului de salvare a unuia dintre cele mai reprezentative branduri ale judeţului Hunedoara, primele două soldându-se cu un eşec.

Zimbrii, mai mult compătimiţi decât admiraţi

Rezervaţia este în subordinea Direcţiei Silvice Hunedoara însă cel care a investit în ultima perioadă este Consiliul Local Haţeg, care a asfaltat din fonduri proprii, pentru
prima dată după 50 de ani, drumul forestier ce duce în rezervaţia din care nu a rămas mai nimic, iar simbolicele animale stârnesc mai mult milă
decât admiraţie. „Direcţia Silvică a făcut şi ea ce a putut, dar suprafaţa parcului s-a redus sistematic de la 25 ha la 5 ha. Însă, zimbrii, un adevărat brand al judeţului Hunedoara, au nevoie de o alimentaţie naturală, mai ales pe timpul verii, însă nu mai au spaţiu. Încă mai vin turişti, dar nu mai au ce să vadă”, spune primarul Nicolae Timiş.

Este nevoie de investiţii şi o mână de gospodar
Primarul spune că exponatele trebuie revigorate, pentru asta fiind nevoie de un material genetic nou. „De zeci de ani, urmaşii se trag din aceleaşi origini, aşa că am făcut demersuri pentru achiziţionarea unui zimbru din Polonia, ca să asigurăm sănătatea şi rezistenţa animalelor. Cei de la Direcţia Silvică susţin că nu au bani, dar nici nu vor să ne dea Rezervaţia, pe motiv că pădurea este foarte valoroasă. În plus, suprafaţa trebuie mărită şi populată şi cu alte animale, ca să atragă şi mai mulţi turişti, astfel încât, într-o etapă viitoare, să se poată autofinanţa. Noi, Consiliul Local Haţeg, avem posibilităţi, aşa că încercăm din nou să-i convingem pe mai marii de la Bucureşti să cedeze rezervaţia comunităţii”, mai spune primarul Nicolae Timiş, care nutreşte speranţa că, poate de data aceasta, găseşte o mai mare deschidere la Bucureşti, faţă de acest proiect.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.