Actualitate

S-a aprobat înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei

02 biserica ortodoxa buna vestire din deva

Nicolle Ebner

Printre hotărârile adoptate, în zilele de 18-19 iunie de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se numără şi cea a „înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, cu reşedinţa în municipiul Deva şi cu jurisdicţia în judeţul Hunedoara” se arată într-un comunicat de presă emis de Patriarhia Română.

Decizie favorabilă, după mai bine de un an de aşteptări
Noua Episcopie va fi Eparhie sufragană a Mitropoliei Banatului, hotărârea Sinodului fiind determinată atât de argumente de ordin istoric, administrativ, cât şi de numeroasele cereri venite din partea clerului şi a credincioşilor. În aceeaşi şedinţă, Episcopia Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopia Aradului, episcopul Timotei Seviciu primind rangul de Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop al Aradului. În seara zilei de 6 martie 2008, în şedinţa de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului întrunită sub preşedinţia ÎP Nicolae Corneanu, s-a aprobat înfiinţarea Eparhiei Hunedoara cu sediul la Deva. Propunerea a fost înaintată Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române spre aprobare şi continuare a demersurilor de “ocupare a acestei eparhii nou înfiinţate”. Numai că, Sfântul Sinod întrunit în şedinţă de lucru la mijlocul lunii mai 2008, a scos de pe ordinea de zi subiectul Episcopiei Hunedoarei. Vestea minunată pentru preoţii şi enoriaşii hunedoreni a venit greu, după mai bine de un an, dar a venit.

Cuvintele preşedintelui Moloţ au relansat speranţele
În primăvara anului trecut, MESAGERUL HUNEDOREAN scria despre faptul că vicarul Episcopiei Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi Hunedoarei a fost în pelerinaj prin parohiile hunedorene, dar nu ca să dea vestea mult aşteptată de preoţi şi enoriaşi privind înfiinţarea Episcopiei Hunedoarei cu reşedinţa în municipiul Deva, ci ca să sădească deznădejde în inimile tuturor, spunând că Episcopia Hunedoarei nu se va face, din lipsă de spaţiu. Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cunoscut pentru susţinerea vieţii cultural-religioase, unul dintre cei care şi-au adus contribuţia la înfăptuirea acestei lucrări măreţe, a contracarat sămânţa de vrajbă aruncată de vicar în inimile hunedorenilor şi a declarat, la acea vreme, că: „în cazul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române doreşte cu adevărat înfiinţarea Episcopiei Hunedoarei, este bine de ştiut că avem şi spaţiul necesar sediului, în centrul Devei, iar Consiliul Judeţean Hunedoara o va susţine material şi financiar, aşa cum a făcut şi până acum cu bisericile din judeţul Hunedoara”. Declaraţia preşedintelui Mircea Ioan Moloţ a cântărit enorm în relansarea diligenţelor pentru reactivarea străvechii Episcopii a Haţegului din Prislop, proiect pus pe masa Adunării Naţionale Bisericeşti din 4 martie 2008 de părintele hunedorean Ionel Popescu, consilier în cadrul Mitropoliei Banatului.

2 comentarii la „S-a aprobat înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei

  • Din pacate pentru noi cei din Craiova am auzit ca ar fi posibil ca noul episcop al Devei sa fie PS Gurie Gorjeanul. Ar fi o mare pierdere pentru biserica olteneasca. Noi ne rugam sa ramana la Craiova unde este foarte iubit de credinciosi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura