Primarul Simeriei nu renunță! A câștigat un proiect de 24 milioane de euro pentru simerieni
Primarul Simeriei, Iulius Bedea (medalion), anunță că a obținut finanțarea pentru un nou proiect, în valoare de 24 de milioane de euro, pentru cosntruirea unui campus profesional integrat.
Lângă parc
„Am o veste extrem de bună pentru orașul Simeria. Proiectul depus anul acesta spre finanțare din fonduri europene pentru construirea Campusului Universitar pentru Învățământul Dual „TehnoHubVest” la Simeria în valoare de peste 24 milioane euro, a fost aprobat pentru finanțare europeană PNRR, iar Primăria orașului Simeria, în calitate de lider de proiect, a fost invitată să semneze contractul de finanțare.
Campusul Universitar va fi unul modern, dotat și utilat cu tot ceea ce trebuie și va cuprinde un ansamblu de clădiri și construcții pentru sălile de cursuri, spații administrative, sală de conferințe, ateliere practică, internat (spații de cazare), bibliotecă, cantină, bazin de înot, terenuri sportive, parcări, zone verzi și de promenadă, alei, etc.
Campusul profesional integrat, liceal și universitar, va deservi învățământul dual în rută completă în regiune, în care vor învăța aplicat, beneficiind de cele mai înalte dotări, cel puțin 200 elevi și 100 studenți anual.
Acesta va fi construit chiar lângă Parcul Dendrologic pe o suprafață de 2,7 ha în imediata vecinătate unde vom construi și Creșa din Simeria, un alt proiect câștigat în valoare de peste 3,5 milioane de euro, tot din fonduri europene”, susține Iulius Bedea, primarul orașului Simeria.
Campusul va fi unul modern care adaugă educației profesionale și tehnice elemente de dezvoltare personală prin activități diversificate. Exemplificăm crearea unei căi de acces direct în Parcul Dendrologic Simeria, cu aspect pitoresc, întărind potențialul peisagistic al Campusului și la care elevii și studenții vor avea acces digitalizat, sport și gamification, etc.
Pe perioada construcțiilor la Campusul Integrat liceal și universitar „TehnoHubVest”, cât și la creșa nouă din Simeria, se anticipează că vor fi create minimum 150 de noi locuri de muncă, iar pe perioada de operaționalizare a Campusului și Creșei vor fi create minimum 50 de noi locuri de muncă. Cheltuielile pentru personalul didactic la ambele investiții vor fi suportate din bugetul Ministerului Educației.
Prin proiect, Consorțiul își propune:
– acoperirea unui număr semnificativ de calificări profesionale și programe de studii și anume: 10 programe de studii (licență, master și doctorat) si 30 calificări profesionale
– 3 noi calificări și programe de studii care reflecta o rută duală completă (electrician auto specialist vehicule electrice – nivel 3,tehnician in vehicule electrice – nivel 4, inginer vehicule electrice – nivel 6)
– calificări noi pentru sistemul dual, cum este de exemplu, tehnician multimedia în domeniul producției media, pentru care există nevoi la nivelul operatorilor economici din consorțiu și care, cel mai probabil, vor fi foarte atractive pentru elevi
– organizarea de stagii de practică pentru elevi și studenți în străinătate aducând idei inovative experiențelor anterioare cu care vine fiecare membru al consorțiului
– integrarea campusului în rețele de cooperare internațională asigură pe de o parte bunele practici înregistrate de unitățile de învățământ până în prezent si extinderea lor în rețele, adăuga valoare proceselor educaționale ale campusului si atractivitate pentru viitori elevi, studenți
– implementarea conceptului de SMART CAMPUS, care integrează funcțiunile de educație cu cele logistice și de administrare într-un concept inovativ și incluziv, de tip Internet of Things. (A.N.)