Primarul Florin Oancea: Susținem învățământul dual cu toată forța
Adriana Năstase
Se știe că una dintre prioritățile edilului șef al Devei, Florin Oancea (foto), este învățământul, asigurarea unor condiții excelente pentru elevi și o infrastructură modernă. Florin Oancea ne spune și de ce se investește în învățământul dual și ce proiecte prin PNRR se derulează în reședința de județ privind școlile.
Reporter: Învățământul dual este la mare căutare, tocmai pentru că tinerii pot avea un loc de muncă după absolvire. Susțineți această formă de învățământ?
Florin Oancea: Învăţământul profesional în sistem dual este o formă de pregătire a absolvenţilor de gimnaziu prin implicarea directă a operatorilor economici în procesul de formare profesională, astfel încât la finalul anilor de studiu, absolvenţii vor avea asigurat un loc pe piaţa forţei de muncă. În acest, sens municipalitatea a încheiat contracte de parteneriat, începând cu anul 2022 cu Liceul Tehnologic ”Transilvania” Deva, Liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu” Deva și operatori economici, iar în cadrul acestor parteneriate, municipiul Deva a alocat sume pentru masa caldă a elevilor din învățământul dual în valoare de 72.542 de lei.
Reporter: Continuați și în acest an cu colaborările cu licee și agenți economici?
Florin Oancea: În anul 2023, municipalitatea urmează să încheie contracte de parteneriat și cu Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva și operatori economici în vederea formării profesionale a unor elevi, alocând în acest sens sume pentru masa caldă a acestora. Întrucât susținem dezvoltarea învățământului dual, municipalitatea a depus proiectul ”Dezvoltarea și operaționalizarea Consorțiului Regional Integrat pentru Învățământ Dual Deva și construirea Campusului Profesional integrat Deva”, în vederea obținerii finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cuantum de 115.939.111 de lei, reprezentând echivalentul a 23.431.036 de euro.
Pentru că susținem performanța în Educație, ne-am asociat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara în vederea organizării și finanțării olimpiadelor școlare organizate în unitățile de învățământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Deva, iar în acest sens, în perioada 2017-2023, am alocat de la bugetul local al municipiului Deva suma totală de 285.601 de lei.
Reporter: Folosiți banii din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru școli? Ce proiecte aveți în acest sens?
Florin Oancea: În ultimul an s-au semnat contracte de finanțare nerambursabilă prin PNRR pentru renovarea energetică a altor spații aparținând unităților de învățământ, ce cuprinde atât cheltuielile nerambursabile, cât și contribuție proprie în valoare totală de 73.550.780 de lei, astfel: Renovarea energetică a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2, Renovarea energetică a Grădiniței cu Program Normal nr.3, Renovarea energetică a Școlii Generale situată pe strada str. Bejan, nr. 10 apartinand Liceului Tehnologic “Dragomir Hurmuzescu”, Renovarea energetică a Clădirii Liceului de Arte “Sigismund Toduță” – Locația B – Str. Horea, Renovarea energetică a Grădiniței și a Clădirii Liceului de Arte “Sigismund Toduță” – Str. Ciprian Porumbescu, nr.4, Renovarea energetică a Școlii Generale situată pe Bdul. Dacia, nr.8 aparținând de Liceul Tehnologic “Transilvania”, Renovarea energetică a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 7 – Aleea Patriei, nr. 6, Renovarea energetică a Clădirii Internatului Colegiului Național Pedagogic “Regina Maria”.