Politica si administratie

Peste 95% din contoarele de apă rece vor fi schimbate cu unele digitale în Deva şi Hunedoara

Peste 95 la sută din contoarele de apă rece din municipiile Deva şi Hu­nedoara vor fi schimbate cu unele inte­ligente, care permit citirea instan­ta­nee a datelor şi transmiterea aces­tora direct, prin unde radio, la fur­ni­zorul de servicii, inclusiv o analiză a informaţiilor colectate, a anunţat ieri directorul general al companiei re­gionale publice de apă, Apa Prod SA Deva, Dorin Gligor.

Cât e pierderea de apă
Noul sistem, al cărui contract de proiectare şi execuţie a fost semnat ieri, va fi implementat cu ajutorul unei in­vestiţii în valoare de peste 100,8 milioane lei, finanţată din fonduri euro­pene prin Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD), derulat de compania de apă, entitate al cărui acţionar principal este Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.
„Vom înlocui 49.525 de apometri existenţi, cu noi contoare digitale pen­tru apă rece şi vom reface căminele de apometre care acum nu mai co­res­pund din punct de vedere al structurii lor. Noile apometre vor permite mă­surarea de la distanţă a consumului de apă, dar şi pierderile. Sistemul poate face şi o analiză a datelor colectate de la contoarele de apă monitorizate’, a de­clarat, într-o conferinţă de presă, directorul general al Apa Prod SA Deva.
Potrivit acestuia, contoarele digitale vor fi montate la intrarea la limita de proprietate a blocurilor de locuinţe sau a altor consumatori.
Analiza datelor primite de la con­toarele digitale va permite şi imple­mentarea unor programe de reducere a pierderilor de apă, care, în acest mo­ment, ajung la circa 50 la sută în cazul operatorului regional Apa Prod SA Deva, faţă de o medie de 30 la sută la nivel european, susţine conducerea com­paniei.
Proiectul este prevăzut să se încheie într-o perioadă de 26 de luni de la emiterea ordinului de începe a lucră­rilor, termenul final de exe­cuţie fiind stabilit pentru luna august 2025. (A.Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.