Comunitate

Primarul din Zam speră la alocări bugetare realiste

Magdalena Şerban

În timp ce unele administraţii publice locale au crescut valoarea impozitelor pe 2019 chiar şi cu 20 la sută, la Zam s-a hotărât ca majorarea să nu depăşească cinci procente. Cât priveşte aplicarea bonificaţiei de bun platnic, aceasta a atins pragul de 10 la sută.

„Potrivit legii, am actualizat impozitele la rata inflaţiei, aplicând indexarea cu indicele de 1,34 la sută. De asemenea, în şedinţa de Consiliu Local s-a decis mărirea taxelor cu cinci procente. Însă toţi cei care vor face plăţile dărilor până la sfârşitul lunii martie vor avea o reducere de 10 la sută, ceea ce înseamnă că nu vor resimţi modificarea fiscală. Ne-am gândit că şi aşa, oamenii au de achitat taxă de salubritate, cheltuielile cu consumul de apă etc, şi am decis ca majorarea să fie de doar cinci la sută. Legat de recuperarea sumelor datorate de restanţieri pentru anii trecuţi, pot spune că nu avem cazuri în care să fi ajuns la executare silită ori poprire, ci mizăm pe bună înţelegere şi cooperare. Ca şi alocări, în 2018 am plecat cu un minus de circa 500.000 de lei, dar lucrurile s-au reaşezat la rectificarea bugetară din septembrie. Ce sperăm e ca în anul curent să se aplice o formulă de calcul realist, pentru a primi un buget care să ne permită măcar o funcţionare fără temeri. Să nu uităm că banii de salarii ne-au ajuns până în septembrie 2018. Dacă nu era rectificarea, nu ştiu ce făceam până la finele lunii decembrie. Puneam lacătul pe instituţie. Mai adaug că am dat şi vom da vouchere de vacanţă şi avem în vedere să cuprindem în planificarea bugetară şi bani pentru indemnizaţia de hrană, prevăzută în Legea 15/2018 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, susţine Sorin Nistor (foto), primarul comunei Zam.
O altă veste comunicată de acesta este că amenajamentul pastoral a fost definitivat, atât în ce priveşte proprietatea comunală, cât şi cea aferentă persoanelor fizice. Primăria deţine 130 de hectare de păşune eligibilă, aceasta fiind închiriată şi generând un venit anual. Se mai urmăreşte ca din suprafaţa împădurită, catalogată în trecut ca neeligibilă pentru subvenţii, să se mai dea spre folosinţă măcar 100 de hectare în anul curent. Bineînţeles, după ce va fi curăţată.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura