Primarul din Vorţa vrea să înceapă intabularea terenurilor

24 februarie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

04-bureana-16Magdalena Şerban

Deoarece a fost zonă necooperativizată, comuna Vorţa nu se poate lăuda cu proprietari cu acte în regulă. Oamenii de aici, fie nu au posibilitatea de a-şi intabula terenurile, fie consideră că acestea valorează prea puţin, comparativ cu costurile birocratice, aşa că le transmit  din tată-n fiu, după o lege, mai mult morală, decât juridică. În aceeaşi situaţie se află şi primăria, care nu deţine documentaţii actualizate la suprafeţele aflate în proprietatea statului.

„Cu toate că taxele şi impozitele locale sunt foarte avantajoase din punct de vedere al grilei de tarifare, iar terenurile de la noi au preţuri joase, investitorii nu ne prea vizitează. Am avut pe cineva interesat de un parc fotovoltaic, dar nu s-a concretizat nimic. Situaţia juridică a terenurilor este necazul nostru major. Respectivul viza o suprafaţă mare pentru a demara investiţia şi luată pe acte, aşa cum este normal. Dar localnicii, neavând acte de proprietate, nu şi-au putut vinde nici terenurile, fără dezbateri succesorale în prealabil, pentru care aveau nevoie de bani. Din anul acesta urmărim, să clarificăm şi cu proprietăţile primăriei, a căror situaţie nu este una definitivată şi nici măcar actualizată. Preţul la ridicările topo şi tot ceea ce presupune o lucrare cadastrală efectuată de o persoană autorizată ne-a împiedicat să demarăm procesul de intabulare.  Primăria are păşune în proprietate, pădure şi drumuri comunale ce sunt prinse în domeniul public, dar necesită intabulare. Ele apar în cartea funciară, dar aşa cum erau mai demult, când aparţineam de Raionul Ilia şi fiecare sat avea câte o primărie”, spune Emil Radu Bureană (foto), primarul comunei Vorţa.
Acesta e de părere că zona s-ar preta foarte bine la investiţiile în agricultură ecologică, fiind o comună de munte, nepoluată. Aici nu există alimentare cu apă în regim centralizat, dar dacă cineva are nevoie de sistem de irigaţii pentru culturi, în fiecare localitate se găsesc izvoare, deci există sursă de alimentare pretabilă la astfel de cerinţe.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Crucea Roşie Deva organizează meditaţii pentru Bac

Începând din 2 martie a.c., elevii claselor a XII-a, şi nu numai, pot beneficia de sprijin pentru a promova examenul...

Supărările primarului din Pui

Primăria din Pui s-a ales cu alocări de la bugetul de stat în cuantum de puţin peste 400.000 de lei...

Performanţe mai bune la „Parâng Night Challenge”

Numărul mai mare de participanţi, pregătirea mai bună şi experienţa acumulată la ediţia anterioară au avut ca rezultat performanţe sportive...

Închide