Primarul din Luncoiu de Jos: ,,În 2020 trăim din ce avem”

12 februarie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

La împărţirea banilor de către Consiliul Judeţean Hunedoara, conducerea comunei Luncoiu de Jos s-a ales cu 100.000 de lei din acel 1.000.000 de lei cerut. Dată fiind situaţia, primarul Călin Dud (foto) spune că se vede nevoit să supravieţuiască din ce are.

Administraţia publică de aici aşteaptă şi de la Guvern acea cotă de 50 la sută cât reprezintă scutirea la plata impozitelor, atribuită locuitorilor din fostele zone miniere prin aplicarea Legii Moţilor, sperând să intre în posesia sumei rămase, cât mai repede. Pe de altă parte, cel puţin 400.000 de lei reprezintă cofinanţarea pe care autoritatea locală trebuie să o asigure din bugetul propriu pentru programele investiţionale câştigate pe diverse axe de fianţare.
„Proiectul de un milion de euro, demarat din bani europeni nerambursabili ce vizează modernizarea de drumuri din satele aparţinătoare (asfaltare, rigole de scurgere şi podeţe) urmează să se finalizeze în iulie, apoi cel ce are ca obiectiv realizarea a patru poduri în satele Luncoiu de Jos şi Podele (câte două în fiecare) prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL, în cuantum de circa 2.400.000 de lei, este în desfăşurare. Un pod e finalizat şi momentan lucrăm la încă două. Vremea nu a fost grea şi nu am stat degeaba, dacă tot ni s-a permis din punct de vedere meteorologic. Reabilitarea şcolii gimnaziale din centru (aproximativ 2.500.000 de lei) se află în faza de deschidere a ofertelor depuse în cadrul licitaţiei. De şase ori am scos lucrările la licitaţie, dar abia acum se pare că am reuşit să atragem doritori. O altă investiţie ce se va concretiza ţine de modernizarea şi dotarea căminelor culturale din satele Luncoiu de Sus, Podele şi Stejărel (circa 500.000 de euro), cu fonduri europene. Ar mai fi nişte drumuri tot prin PNDL pe care le vom scoate la licitaţie (proiectul tehnic), parcul ce va fi modernizat prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Ţara Zarandului (în sumă de peste 70.000 de euro) va fi şi el demarat, iar în acest an vrem să depunem proiecte pentru introducerea gazului metan, modernizarea sistemului de iluminat public şi modernizarea a încă şapte kilometri de drumuri (rămase necuprinse în nici un program). Păşune şi pădure nu deţinem cât să ne aducă venituri, aşa că tot pe ceea ce colectăm din taxele şi impozitele locale ne bazăm pentru funcţionare. Deci suntem absolut nevoiţi să ne descurcăm cu bani puţini. Astea-s steagurile, cu astea defilăm în 2020. Nu ne pierdem speranţa că vom lua cele mai înţelepte decizii administrative”, a afirmat Călin Dorin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Trupa rock Compact va cânta la Deva

Trupa Compact începe, de Ziua Îndrăgostiţilor, a doua parte a Turneului Naţional ”Trupa de vis”, care se va încheia de...

Suspiciune de coronavirus lângă judeţul Hunedoara

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara aplică măsurile stabilite de ministerul de resort în ceea ce priveşte noul...

Graba a făcut o victimă

Un tânăr de 21 de ani, care circula regulamentar cu autoturismul său, a ajuns la spital din cauza unui alt...

Închide