Primarul din Hărău: ca să ai curăţenie, trebuie să o şi păstrezi

10 aprilie 2019 | 1 Comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Unele comune sunt mai expuse atunci când vine vorba de deşeurile rezultate în urma tranzitării lor. Plus că nu toţi localnicii îşi dau silinţa să participe activ la păstrarea curăţeniei. Asta, deşi majoritatea se bucură de serviciu de salubritate în urma implementării proiectului de către ADI Deşeuri, la nivel de judeţ. La Hărău e cam la fel. Una bună, două rele.
„Există o lacună de procedură în ce priveşte actualul operator de salubritate. Nu ne-au fost transmise şi nouă contractele cu clienţii noi, adică acele persoane care în trecut nu au avut încheiate contracte cu vechea societate de profil care a activat pe raza comunei. Astfel, nu le-am putut pune la dispoziţie pubelele şi ne trezim că vine lumea cu reclamaţii la primărie, deşi nu e normal ca noi să răspundem pentru acest inconvenient. Actualul tarif practicat (4,17 lei), potrivit licitaţiei organizate la nivel judeţean, e uşor mai mic decât cel vechi. Gunoiul e ridicat de la cetăţeni săptămânal, adică vinerea. În fiecare sat există, în funcţie de mărimea acestuia, câte un punct sau două de colectare selectivă”, arată Lucian Mihael Albu Weber (foto), primarul comunei Hărău.
Legat de acţiunile de ecologizare de pe domeniul public, acesta crede că un factor important rămâne gradul de conştientizare a comunităţii. Cu toate că s-au zugrăvit pomii, s-au realizat decolmatări şi s-au strâns deşeurile, iarba nu rămâne mereu verde. „Dacă noi ne dăm silinţa să facem curăţenie, ne dorim să fie şi respectată, nu în spatele nostru, unii să producă mizerie. Un apel fac şi către cei care ne tranzitează localităţile, în special duminica, înainte şi după ce se termină târgul de la Bălata, să nu mai arunce sticle şi diverse ambalaje pe geam, din mers. Le-am fi recunoscători dacă le-ar ţine în maşină şi apoi s-ar scăpa de ele în spaţiile special amenajate“, susţine primarul.
Pe de altă parte, la Hărău se mai urmăreşte organizarea unor acţiuni de dezvoltare a spiritului civic în rândul celor mici, însă doar cu acordul părinţilor, pentru a se evita orice posibilitate de interpretare negativă. „Vom avea de pus în practică ceva demersuri, însă nu îmi doresc să se traducă răutăcios, cum că îi folosim pe prichindei pentru a strânge gunoaiele adulţilor. Vom vedea la ce formă de organizare şi abordare vom apela“, a afirmat primarul comunei.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. radu2 spune:

    Articol bun, imi place. Scoala si exemplul personal alaturi de incurajari vor produce lucruri bune printre cei mici.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Program special la complexul Aqualand în minivacanţa de Paşti

Zilele declarate nelucrătoare, de care angajaţii urmează să beneficieze în minivacanţa de Paşti, de anul acesta, vor fi patru la...

Staţiunea Parâng ar putea avea reţea de apă şi canal cu sprijinul Consiliului Judeţean

Administraţia publică locală din Petroşani nu are banii necesari unui astfel de proiect şi a cerut sprijin Consiliului Judeţean Hunedoara.

Excepţii în dosarul ”Mineriada“ din 13-15 iunie 1990

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au amânat pronunţarea pe excepţiile ridicate de părţile implicate în dosarul...

Închide