Primarul din Balşa se gândeşte la un an bugetar bun

Magdalena Şerban

Până în 31 martie, comunitatea din Balşa beneficiază de o reducere de zece procente la plata integrală a impozitelor stabilite pentru 2021.Valorile au fost actualizate la rata inflaţiei, aşa cum obligă cadrul le­gi­slativ, dar nu au existat alte majorări.
„Poate că nu sunt sume mari, dar pentru un pensionar care îşi ţine agoniseala în batista de la piept, orice reducere e bine­ve­nită. Nu am mărit nimic, nu am pus biruri, deoarece vremurile sunt drastice şi greutăţi există la orice casă. Din punct de vedere bugetar, sper foarte mult să avem parte de alocări care să ne permită atât o func­ţionare în parametri normali, cât şi unele mici investiţii, chiar cofinanţări de materia­lizat ori susţinerea unor cheltuieli neeli­gi­bile din cadrul proiectelor pe care ne dorim să le mai abordăm, dacă se iveşte vreo portiţă europeană de accesat. În ce pri­veşte programele de dezvoltare, precum cel demarat pe axă guvernamentală (PNDL), am onorat deja jumătate din plata aferentă lucrărilor executate pentru modernizare de drumuri şi urmează şi restul. Am văzut că s-a dat şi publicat o Ordonanţă Guver­na­men­tală în acest sens. De asemenea, trebuie să avem prevăzute în planul bugetar sume necesare pentru posibile noi studii de fezabilitate etc, tocmai pentru a face paşi înainte către dezvoltarea locală. Am tras linie pe zero la anul 2020 şi aşa că pornim cu fruntea sus de acum înainte. Oamenii şi-au făcut datoria civică şi au achitat în număr mare taxele şi impozitele, însă ce ră­mâne problematic reprezintă recuperarea amenzilor auto. Până la ora actuală nu putem să ne plângem prea mult, pe cale amia­bilă cei în cauză plătind eşalonat sau cum au putut ca să nu ajungă la exectare silită. Dar nu e bine, legea trebuie în­drep­tată şi să se găsească soluţii viabile. Tot primăriile au de suferit când se fac calcule bugetare pentru ce li se dă, cântârind în minus coeficientul restanţelor provenite din amenzi. Ori nu administraţiile publice lo­cale sunt vinovate. Prin Asociaţia Co­mu­nelor s-a mai încercat câte ceva, dar a rămas la nivel de propunere”, arată Traian Felician Jude (foto), primarul comunei Balşa.
Un alt exemplu e pentru cerşit. De unde crede un agent de poliţie că un cerşetor găsit pe la Deva, dar cu domiciul la noi, are bani să-şi achite amenzile pe care le primeşte de fiecare dată, deci numeroase. Cu tot respectul, dar tot pe noi ne încarcă. Sunt lucruri de reglementat. Oamenii de acest gen sunt obişnuiţi cu amenzile”, arată primarul din Balşa.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Europarlamentarul Iuliu Winkler: România are acum şansa deceniului!

Sorina Popa Invitaţie ieri, inedită, din partea euro­parlamentarului UDMR Iuliu Winkler. Mic dejun cu presa a fost o ocazie binevenită...

UDMR Hunedoara are deputat… în Caraş Severin, după 16 ani de absenţă din Parlament

Sorina Popa Ieri, la micul dejun oferit de europarla­men­tarul UDMR Iuliu Winkler, a fost prezentat şi noul deputat UDMR de...

Prefecţii şi subprefecţii vor putea rămâne membri de partid

Sorina Popa De ani buni, prefecţii şi subprefecţii trebuie să renunţe la calitatea de membru de partid, dacă vor să...

Închide