Primarul Devei vrea transport public ca la Londra

02 Primar Deva0 Petru Marginean cu locatarii din Zavoi (29)Volodia Macovei

Ieri, după-amiază, primarul Devei, Petru Mărginean, s-a întâlnit cu cetăţenii care locuiesc în cartierul de locuinţe sociale Zăvoi. După cum am prezentat deja în ziarul nostru, oamenii din Zăvoi depind de un transport local haotic, iar copiii nu aveau cu ce să meargă la şcoală, după eliminarea autobuzului gratuit.

Transport pentru toţi elevii din Deva
Zeci de oameni s-au adunat ieri, în cartierul de locuinţe sociale Zăvoi, pentru a-i cere primarului să rezolve problema transportului din zonă către oraş, mai ales pentru elevi.
Primarul Petru Mărginean, spune că e vorba de o problemă încâlcită, pe care municipalitatea încearcă s-o rezolve. „E o problemă veche, cu un contract din anul 2005, la care s-au adăugat încă vreo trei acte adiţionale. Treabă ca la noi! S-a făcut şi un traseu dedicat acestei zone, dar oamenii spun că acesta nu se respectă, autobuzele vin mai rar decât trebuie, nu vin în weekend şi de sărbători, şoferii se poartă urât cu ei. Eu am avut câteva discuţii cu reprezentanţii transportatorilor, şi nu e o scuză, ştim că sunt doi operatori de transport, ceea ce nu e normal pentru un oraş ca Deva. În sfârşit. Acum, situaţia trebuie rezolvată, mai ales pentru transportul copiilor la şcoală. Vom vedea cum putem face, ori cu microbuzele şcolare, ori cu cele de linie, unde e normal să fie plătit bilet, în aşa fel încât să putem asigura transportul elevilor, dar nu numai din Zăvoi, ci din toată Deva. Trebuie să găsim soluţia cea mai bună şi de aceea am venit să cerem părerea oamenilor”, a declarat primarul Devei.

Aer condiţionat şi şoferi politicoşi
Oricum, municipalitatea pare hotărâtă să reglementeze din nou activitatea de transport public în Deva şi, de data aceasta, cu consultarea cetăţenilor. „Acum vom pregăti un nou contract pentru transport. Săptămâna viitoare, vom împărţi devenilor un chestionar, pentru a afla cum doresc cetăţenii să se desfăşoare activitatea de transport public, care sunt problemele actuale, orarul necesar, trasee, condiţii şi altele. Apoi, în această toamnă, vom organiza licitaţia pentru concesionarea acestei activităţi, şi vom stabili criterii clare legate de un transport civilizat, modern, cu şoferi politicoşi, educaţi. Chiar am discutat cu transportatori despre posibilitatea introducerii unei ţinute elegante la şoferi, cu ecusoane, maşinile să aibă aer condiţionat, rampă de acces pentru persoanele cu handicap etc. De asemenea, operatorul de transport, conform legii, va fi obligat să suporte jumătate din preţul biletului pentru copii, iar asta va fi specificat în caietul de sarcini”, a mai spus Petru Mărginean.
Până se vor rezolva problemele, se pare că unul din transportatori continuă să pună la dispoziţie autobuz gratuit pentru copii, ca gest umanitar.

Probleme vechi, nerezolvate
Primarul Petru Mărginean spune că încă mai sunt probleme vechi, nerezolvate corespunzător, altele decât transportul public, cum ar fi cele legate de concesionarea iluminatului public şi a serviciului de salubrizare.
În plus, oamenii prezenţi la întâlnirea cu primarul, în cartierul Zăvoi, au mai reclamat o mulţime de deficienţe existente la blocurile de locuinţe sociale în care locuiesc, deficienţe nerezolvate de multă vreme: lipsa iluminatului pe scară în unele cazuri, lipsa scurgerilor în băi, conducte de colectare desprinse, lucrări interioare de mântuială şi multe altele asemenea. Pentru toate aceste probleme, primarul a declarat că reprezentanţi ai municipalităţii vor identifica necesităţile şi vor căuta soluţii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare