Actualitate

Europa, ţăndări şi franjuri

volodiaVolodia Macovei

Marea nenorocire ce s-a abătut asupra Ucrainei, revoluţie, război civil, ce-o fi, privită dintr-o perspectivă mai largă, ne duce cu gândul la ceea ce unii analişti au punctat deja: divide et impera, mai exact un efort global de fărâmiţare a statelor încă aşezate, încă suverane, încă posedând identitate economică, politică şi culturală.

În Ucraina se văd deja tendinţe secesioniste, ţara e împărţită nu numai din perspectivă europeană versus perspectivă rusească, ca idei, ci şi geografic, geopolitic, apariţia unui front de sud-est, menit să intre în conflict cu Ucraina Occidentală, fiind suficient de îngrijorător pentru viitorul ţării.
Dar nu numai Ucraina suferă de impulsul viclean impus al dezmembrării. Probleme sunt şi în Republica Moldova, unde dorinţele şi visurile europene sunt în conflict cu interese puternice în menţinerea deschiderii către Rusia. Şi ar mai fi câteva zone scuturate bine în integritatea lor. Asta în afara Uniunii Europene.
În interiorul UE, lucrurile nu sunt deloc diferite, din această perspectivă. Zone prinse de dorinţa de a se desprinde sunt Scoţia, dar şi regiunea catalană, locuri în care deja eforturile în acest sens sunt avansate. Şi aici vorbim de spaţii mari. Pe lângă acestea, îndemnurile subtile la regionalizare cu orice preţ – îndemnuri care, în România, de exemplu, au prins mănuşă pe visuri de mărire şi îmbogăţire ale politicienilor noştri -, nu fac altceva decât să aducă federalizarea extinsă a întregului continent, federalizare care urmăreşte şi netezirea diferenţelor culturale şi eliminarea subtilă a valorilor naţionale şi globalizarea lingvistică şi politică.
Evident, politicienii români nu au emoţii, acceptă acest asalt periculos în întregime, fiindu-le totuna dacă România va fi un puzzle de regiuni, fiecare cu problemele şi schemele ei valorice, sau nu va mai fi deloc în structură suverană, naţională.
Interesant este că, în faţa pericolului de a apare o adunare de mici regiuni, controlate de la Bruxelles şi Strasbourg, doar Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor din PE a adoptat o poziţie extrem de clară împotriva desnaţionalizării şi federalizării europene, vocea locală, românească, a acestei poziţii fiind Partidul Noua Republică.
Oricum, atmosfera e încinsă şi, în viitorul deceniu, Europa se va schimba în mod radical. Cum? Rămâne de văzut, deşi ceea ce intuim e cam tuciuriu.

One thought on “Europa, ţăndări şi franjuri

  • cred ca federalizarea in cadrul uniuni europene,este solutia cea mai buna pentru noi si toate tarile astea de lumea a treia .Ce valori nationale si culturale,cei mai mari oameni de cultura romani,nici macar nu au creat in Romania,povestile astea sint pentru pleava derutata.
    Ascultati ma abia cind se va face federalizarea europeana,vom incepe sa avem si noi un viitor cu adevarat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura