FlashPolitica si administratie

Primarii hunedoreni, rezervaţi faţă de schimbarea Legii alegerilor locale

Natalia Bumbac

Cererea PNL adresată Guvernului României de modificare a Legii alegerilor locale printr-o Ordonanţă de Urgenţă, prin care primarii să fie aleşi în două tururi şi nu într-un singur tur, nu este pe deplin agreată de aleşii locali din judeţ.
05 Petru MargineanNu atât faptul că alegerile locale ar putea să se organizeze în două tururi, existând aprecieri conform cărora actuala lege i-ar avantaja pe edilii în funcţie, ci mai degrabă momentul ales şi efectele pe care ar putea să le aibă asupra legii în ansamblul ei. Trebuie spus că la baza cererii liberalilor ar sta faptul că din sondajele pe care le-au făcut pentru a-şi stabili candidaţii, ar obţine rezultate slabe dacă alegerile s-ar organiza într-un singur tur.

05 Gabriel-Marius-Omota-4816Ar da liber la jocurile politice
„Mă aliniez deciziilor partidului. Dar înainte să se ia o hotărâre, trebuie să se facă o analiză foarte atentă a efectelor acestei posibile modificări a Legii alegerilor locale. Aici mă refer la faptul că între cele două tururi, partidele vor negocia alegerea preşedintelui consiliului judeţean, care va fi ales prin votul majorităţii consilierilor judeţeni aleşi. Lucru care ar putea influenţa şi modul în care formaţiunile politice se vor coaliza în susţinerea candidaţilor la primării, lucru care nu mi se pare normal”, a afirmat liberalul Petru Mărginean, primarul municipiului Deva. O părere similară are şi colegul său de partid, Marius Omotă, care se află la al treilea mandat de primar al comunei Ilia, pregătit să candideze pentru a-l patrulea. „Din punctul meu de vedere este o temă care nu-şi are rostul acum. Ştim că legile electorale nu pot fi modificate cu un an înainte de data alegerilor. Mai mult de atât, eu nu cred că primarii în funcţie sunt favorizaţi de alegerile într-un singur tur. Alegerile din două tururi ar însemna liber la jocuri politice. Legea alegerilor locale este bună aşa cum este acum. Pe mine nu mă avantajează şi nici nu mă dezavantajează, am câştigat la alegerile din 2012 cu un scor de 85 la sută”, a arătat primarul comunei Ilia.  05 FLORIN-CAZACU

„Nu schimbi regulile în timpul jocului”
Şi primarii social-democraţi din judeţ au rezerve în ceea ce priveşte modificarea Legii alegerilor locale cerută de liberali. Asta, deşi la nivel de judeţ se consideră că modificarea ar avantaja partidul din care fac parte. „Schimbarea regulilor în timpul jocului nu este corectă. Un om valoros trebuie să câştige, indiferent dacă este ales într-un singur tur sau în două tururi. La alegerile din 2012 am obţinut 69,9 la sută din voturile brădenilor“, a spus Florin Cazacu, primarul municipiului Brad. „Eu nu fac calcule în funcţie de modul în care se vor organiza alegerile. Mi se pare corect să se organizeze alegerile în două tururi. Pentru ca primarii ajunşi în funcţie să aibă în spate peste 50 la sută din voturile cetăţenilor, lucru care le va da legitimitate pentru cei patru ani de mandat. Pe de altă parte, schimbările nu se fac într-un an electoral, momentul nu a fost ales corect. Şi nici nu cred că schimbarea cerută de liberali va modifica substanţial rezultatul alegerilor”, a declarat Emil Rîşteiu, primarul oraşului Simeria.  05 Emil-Risteiu

One thought on “Primarii hunedoreni, rezervaţi faţă de schimbarea Legii alegerilor locale

  • Alegerile primarilor trebuie să se facă în două tururi de scrutin. Modificarea legii nu trebuie să se facă pompieristic. Ar fi un precedent periculos.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura