Primãria Deva contraatacã cu documentele pe masã

Oana Mihnea 05 petru marginean

În urma unui articol apărut într-un ziar local, în care erau scoase în evidenţă „neregulile grave“ pe care Curtea de Conturi le-a descoperit la Primăria Deva, edilul şef al municipiului a organizat o conferinţă de presă în care a explicat amănunţit care este situaţia reală. Cu documentele în faţă, administraţia locală deveană spune că se poate mândri cu un parcurs aproape nepătat în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată.
Acuzaţii nefondate
În ultimii patru ani, la Primăria Deva n-au fost descoperite nereguli grave în urma verificărilor Camerei de Conturi a judeţului Hunedoara. „Au apărut anumite materiale defăimătoare la adresa executivului primăriei. Noi nu facem politică, facem politica oamenilor şi a comunităţii. Am încercat pe cât posibil să rezolvăm toate problemele. Totuşi, a apărut un material într-o anumită publicaţie locală, în care se spune despre neregulile grave descoperite de Curtea de Conturi. Este un mare neadevăr, o mare diversiune, discreditare şi dezinformare. Eu cred că înainte trebuie să te informezi şi apoi, dacă crezi că trebuie să acuzi fără temei, atunci fă-o, dar trebuie să îţi asumi acest lucru. Spun cu toată responsabilitatea că în acest mandat, Camera de Conturi a judeţului Hunedoara nu a descoperit nereguli grave la Primăria Deva“, a declarat Petru Mărginean (foto), primarul municipiului.
Primăria a avut dreptate
În urma activităţii de audit extern, s-a constatat că operaţiunile financiare din 2012 de la Primăria Deva au fost conforme cu legislaţia în vigoare. Aceleaşi concluzii au fost şi după verificarea contului de execuţie bugetară pe anul 2013. După ce s-a încheiat verificarea pe anul 2014, auditorii publici externi au concluzionat că ar putea exista unele abateri ce pot fi generatoare de prejudicii şi care ar fi putut produce o pagubă bugetului local. Pentru unele dintre abateri, primăria a luat măsurile necesare pentru a fi rezolvate, însă în privinţa unor aspecte s-a văzut îndreptăţită să conteste o parte din raport.
„Totul vine ca urmare a faptului că legislaţia românească este în multe cazuri interpretabilă şi, din această cauză, poate duce la interpretări diferite. Astfel, anumite menţiuni din observaţiile auditorilor au fost contestate la Curtea de Conturi a României. Este vorba despre decontarea unor servicii de dezinsecţie şi plata contribuţiei municipiului către Spitalul Judeţean Deva pentru realizarea unui eveniment. În total, intră în discuţie aproximativ 1,5 milioane lei. În final, după analiza motivelor expuse, Curtea de Conturi a decis să dea câştig de cauză Primăriei Deva, asta dovedind că „neregulile grave“ nu sunt chiar atât de grave. Mai mult, nici paguba de 4.600.000 lei nu există, aşa cum apare în articolul din respectiva publicaţie locală, ceea ce denotă din partea acesteia o atitudine care poate fi calificată fără echivoc ca o dezinformare publică”, a subliniat Petru Mărginean, primarul municipiului Deva.

2 comentarii la „Primãria Deva contraatacã cu documentele pe masã

  • 7 februarie 2016 la 20:23
    Legătură permanentă

    Foarte interesant articol ma mir ca nu a starnit comentariile internautilor insetati de dreptate, a celor care mustesc de logica. Primarul nostru contesta un articol, evident rau voitor la adresa sa, plin de minciuni deoarece ziaristii nu s-au documentat. Nu au existat, zice el, nereguli in raportul Curtii de Conturi. Pentru Oana Mihnea nu e clar daca e camera sau curte dar asta e altceva. Apoi, tot primarul spune ca unele nreguli au fost indreptate. Daca nu au fost nereguli ce a fost indreptat ? Unele constatari au fost contestate. Aceste constatari nu au sesizat anumite nereguli ? Daca nu, de ce au fost contestate. Daca nu au gasit nereguli ce a contestat Primaria Deva ? Cireasa de pe tort a primarului este urmatoarea afirmatie: parlamentarii au facut legi…interpretabile (deci, parlamentarii sunt de vina pentru eventualele sanctiuni primite de la Curtea de Conturi)ceea ce a creat confuzie in cadrul functionarilor. Acestia nu au gresit, legea nu este buna. Concluzia noastra este pe masura celor afirmate de primar, asemeni unui film de a;tadata Un cartof, doi cartofi: un primar, doi primari; un raport, doua raporturi; o lege, doua legi; o camera, doua curti. Eu nu afirm ca primarul nu are dreptate dar din cele relatate de el nu reiese ca are.

  • 11 februarie 2016 la 12:25
    Legătură permanentă

    E frumos cind citesti doar partea de iti convine !!! Partile celelalte (cu neregulile ramase)….mai incolo dupa alegeri…. Doamne ajuta sa nu vina DNA pina atunci….

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.