Primãria Deva a dat verde la plata dãrilor locale

Primăria municipiului Deva a anunţat că, începând de ieri, cetăţenii îşi pot plăti taxele şi impozitele locale pentru anul 2016. Cu menţiunea că pot achita impozitele pe mijloacele de transport şi clădiri, taxele locale, amenzile şi restanţele din anii anteriori, cu excepţia impozitului pe teren, deoarece se aşteaptă actualizarea programului informatic cu noile modificări. 03 Primaria Deva - Taxe si impozite 4470
Intrarea în vigoare a Noului Cod Fiscal de la 1 ianuarie 2016 aduce schimbări atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, Consiliul local Deva a păstrat cota de impozitare de 0,1 la sută din valoarea impozabilă a clădirii, la fel ca în anii trecuţi. Totuşi, devenii plătesc în acest an impozite majorate din cauza modificărilor aduse de Noul Cod Fiscal.
La blocuri, impozitul este mai mare pe locuinţă
În cazul persoanelor fizice intervin următoarele creşteri la impozitul pe clădiri: „majorarea normei în lei/mp de clădire, ceea ce conduce la majorarea valorii de impozitare a clădirilor (majorare cu aproximativ 7%); majorarea coeficientului de transformare a suprafeţei utile în suprafaţă construită, (de la 1,2 la 1,4) care va influenţa valoarea de impozitare a clădirii în sensul creşterii cu 16,66% (la blocuri şi clădirile care nu pot fi măsurate pe conturul exterior); condiţionarea modului de calcul a impozitului pe clădiri, în cazul clădirilor nerezidenţiale, de evaluarea acestora la fiecare cinci ani; impozitarea suprafeţelor de teren ocupate de construcţii; impozitarea şi scăderea de la impozitare în cazul vânzării/cumpărării pe parcursul unui an se va  face cu data de 1 ianuarie a anului următor (ex.: Dacă pe 31 decembrie 2015 eraţi proprietarul unei case, al unui teren sau al unui mijloc de transport pe care le vindeţi pe 15 ianuarie 2016, sunteţi obligat la plata impozitului pe întreg anul 2016); eliminarea cotelor de majorare care se aplicau clădirilor în cazul persoanelor cu mai multe proprietăţi“, informează Primăria municipiului Deva. Prin urmare, la persoanele fizice care deţin clădiri rezidenţiale, impozitul pe anul 2016 este influenţat de creşterea cu 7 la sută a valorii de impozitare pentru case şi creşterea cu 23,66 la sută pentru blocuri.
Trebuie depuse declaraţii
De asemenea, persoanele fizice care au clădiri nerezidenţiale şi/sau clădiri cu destinaţie mixtă, unde desfăşoară activităţi economice, trebuie să depună declaraţii până în 31 martie 2016 la Primăria municipiului Deva la Serviciul Impozite şi Taxe Locale- Compartiment constatare persoane fizice.
La persoanele juridice, la impozitul pe clădiri sunt descreşteri în cazul în care societăţile comerciale deţin clădiri rezidenţiale (folosite ca locuinţă),  iar cota de impozitare este de 0,3 la sută. Scăderi se mai înregistrează  şi în cazul clădirilor nereevaluate în ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinţă. Aici, cota de impozitare este de 7,5 la sută. Impozitul pe teren creşte sub efectul legii, prin impozitarea suprafeţelor ocupate de construcţii.
Pentru mijloacele de transport nu există modificări, iar devenii care îşi achită impozitul integral până la 31 martie a.c. beneficiază de o reducere de cinci la sută. (O. Mihnea)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.