Prezenţa Rusiei la Jocurile Olimpice de la Tokyo se va decide la TAS

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne va analiza săptămâna viitoare, timp de patru zile, apelul prin care Rusia solicită să fie autorizată să participe sub drapel propriu la viitoarele Jocuri Olimpice de la Tokyo, precum şi la ce­le­lalte mari evenimente sportive, infor­mează AFP.
Rusia a contestat în faţa TAS sus­pen­darea pe patru ani de la marile com­petiţii internaţionale, dictată de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) în decembrie 2019, după ce laboratorul anti­doping de la Moscova a fost acuzat că a manipulat da­tele referitoare la con­troalele la care au fost supuşi sportivii ruşi.
Audierea, care se va desfăşura între 2 şi 5 noiembrie, nu va fi una publică, aşa cum solicitase anterior AMA, ci urmează să se desfăşoare cu uşile închise într-un loc din Lausanne ţinut secret, înainte ca decizia în acest caz să fie anunţată ‘la o dată ul­te­rioară’.
Agenţia rusă antidoping (RUSADA) a fost suspendată în 2015, după ce AMA a intrat în posesia unor probe privind un dopaj de mare anvergură în rândul spor­tivilor ruşi, cu com­pli­citatea autorităţilor, în special la JO de iar­nă de la Soci, din anul 2014, no­tează Agerpres.
Agenţia rusă a fost reinstaurată în sep­tem­brie 2018, sub rezerva îndeplinirii unor condiţii, însă anul trecut ea a fost declarată neconformă, după ce AMA a descoperit că laboratorul antidoping de la Moscova a manipulat datele pentru a ascunde testele pozitive ale unor sportivi.
Rusia a făcut apel la Tribunalul de Arbi­traj Sportiv (TAS) împotriva acestei decizii, iar audierea de săptămâna vii­toare re­pre­zintă o ultimă şansă pentru sportivii ruşi de a putea participa sub dra­pel propriu la marile competiţii inter­na­ţionale, după ce nu au putut face acest lucru la JO de vară de la Rio (2016) şi nici la Olimpiada de iarnă de la PyeongChang (2018)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.