ActualitateFlash

Preşedintele Iohannis instituie starea de urgenţă în întreaga ţară

Adriana Năstase

Aşa cum a anunţat, preşedintele Klaus Iohannis (foto) instituie incepând de azi, luni, starea de urgenţă pe întreg teritoriul României. Măsura este reglementată de articolul 93 din Constituţiei României, dar şi de Ordonanţa de Urgenţă Nr. 1/1999. Starea de urgenţă se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile şi prevede măsuri excepţionale economice sau de ordine publică. Iată cele mai importante prevederi legate de decretarea stării de urgenţă la nivel naţional sau local.
„Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult cinci zile de la luarea acesteia“, menţionează Constituţia României.
Potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, „starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre“.
Închiderea frontierei de stat, limitarea circulaţiei persoanelor în anumite zone ori ore şi rechiziţionarea de bunuri se numără printre măsurile care pot fi dispuse de autorităţi.
Decretarea stării de urgenţă se face, conform legii, pentru o durată de 30 de zile. Dar, în funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.
Conform articolului 7 din OUG nr. 1/1999, la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă, unele atribuţii ale administraţiei publice centrale şi locale, legate de aplicarea dispoziţiilor art. 20 din ordonanţa de urgenţă, trec în competenţa autorităţilor civile şi militare, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgenţă. Totodată, autorităţile civile ale administraţiei publice centrale şi locale de specialitate continuă exercitarea atribuţiilor care nu au fost transferate autorităţilor militare şi au obligaţia de a acorda sprijin autorităţilor militare.
De asemenea, autorităţile pot să limiteze sau să interzică circulaţia vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore şi să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulaţie; să efectueze percheziţii oriunde şi oricând este nevoie; să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfăşurarea adunărilor publice, a manifestaţiilor sau marşurilor; să evacueze din zona supusă regimului stării de urgenţă persoanele a căror prezenţă nu se justifică; să dispună închiderea temporară a unor staţii de distribuire a carburanţilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice; să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor emisiuni ale posturilor de radio ori de televiziune; să dispună raţionalizarea alimentelor şi a altor produse de strictă necesitate; să interzică circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute.
Măsuri care se pot dispune pe durata stării de urgenţă (Capitolul 6, OUG nr. 1/ 1999): închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgenţă, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum şi supravegherea frontierei pe toată lungimea sa.
Sancţiuni (Capitolul 7, Art. 27, OUG nr. 1/1999): nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura