ActualitatePolitica si administratie

Preşedintele Consiliului Judeţean: Hunedoara, un judeţ privilegiat din punct de vedere al monumentelor istorice

Judeţul Hunedoara este unul privilegiat din punct de vedere al siturilor şi monu­men­telor istorice prezente pe teritoriul acestuia, autorităţile având datoria de a le conserva, proteja şi pune în valoare, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (medalion), cu prilejul Zilei Internaţionale a Monu­mentelor şi Siturilor Istorice.

Reabilitarea unor castele
„Aproape că nu există localitate care să nu aibă pe teritoriul ei un sit arheologic sau un monument istoric ori clădiri care să merite statutul de monument istoric. Este o mân­drie pentru noi, hunedorenii, dar şi o mare responsabilitate aceea de a avea în grijă monumente valoroase care ne definesc ca neam. Avem datoria să le conservăm, să le protejăm, să le punem în valoare aşa cum se cuvine, pentru ca generaţiile viitoare să nu-şi uite trecutul şi rădăcinile”, a menţionat Laurenţiu Nistor.
În acest context, preşedintele CJ Hunedoara a arătat că instituţia pe care o conduce derulează două proiecte de conservare şi punere în valoare a celor două capitale – Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa, precum şi alte patru cetăţeni dacice aflate pe Lista UNESCO, preluate recent în administrare.
Totodată, autorităţile au derulat proiecte de reabilitare pentru diferite castele şi obiective de patrimoniu de pe raza judeţului Hunedoara, cum ar fi Castelul Nopcsa de la Săcel, restaurat de CJ Hunedoara pe fonduri guvernamentale, Panteonul Moţilor de la Ţebea, dar şi Ansamblul Mina Petrila, mo­nument de arhitectură industrială pe care administraţia judeţului intenţionează să-l aducă în atenţia publicului larg.
„Aş vrea să amintesc aici şi de aşezările, castrele şi termele romane, de bisericile de piatră din Ţara Haţegului şi Ţara Moţilor, despre bisericile de lemn care împânzesc Valea Mureşului, Ţinutul Pădurenilor sau Ţara Zarandului, toate monumente de arhi­tectură medievală. Lor li se adaugă Castelul Corvinilor, Cetatea Deva, Cetatea Colţ sau Cetatea Mălăieşti, devenite deja puncte de atracţie pentru vizitatori din toată lumea. Grija faţă de această zestre nepreţuită im­plică o muncă uriaşă, dar am încredere că specialiştii pe care îi am alături ştiu ce au de făcut, ştiu cum să pună în valoare tot acest patrimoniu excepţional pe care l-am moş­tenit”, a notat preşedintele CJ Hunedoara.
La 18 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Internaţională a Monumentelor şi a Siturilor. Comitetul Internaţional al Monu­men­telor şi Siturilor – ICOMOS a stabilit această dată în 1982, decizia fiind adoptată anul următor, în cadrul celei de-a 22-a Con­ferinţe Generale a UNESCO. (A.Năstase)

One thought on “Preşedintele Consiliului Judeţean: Hunedoara, un judeţ privilegiat din punct de vedere al monumentelor istorice

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura