Politica si administratie

Prefectul a rezolvat cãldura pentru brãdeni

 05 Dorin Gligor  3182

Nicolle Ebner

La intervenţia prefectului de Hunedoara, Dorin Gligor (foto), Guvernul a virat în bugetul Primăriei Brad suma de un milion de lei, pentru ca locuitorii municipiului Brad să nu rămână fără căldură în case. Banii sunt destinaţi achitării facturilor restante către furnizorii de combustibil. 

Bani pentru căldură în casele brădenilor
Ieri, prefectul Dorin Gligor a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că responsabilitatea asigurării căldurii în casele brădenilor revine în exclusivitate administraţiei locale, însă aceasta, în loc să găsească soluţii, se limitează doar la a „indexa efectele”. În prima zi a lunii decembrie, Prefectura a fost sesizată de către Primăria Brad, că lipseşte păcura necesară producerii agentului termic. Solicitarea a fost rezolvată parţial, printr-un împrumut de 300 de tone de păcură de la Termocentrale Mintia, dar două săptămâni mai târziu, Primăria Brad a cerut din nou ajutorul reprezentanţilor guvernului în teritoriu. De data aceasta, prefectul Dorin Gligor a apelat la mai marii de la Bucureşti şi, spre surprinderea tuturor, în şedinţa de miercuri, Guvernul a alocat Primăriei Brad un milion de lei pentru achitarea facturilor restante către furnizorii de combustibil şi crearea unui stoc prin care să se asigure funcţionarea centralei termice, cel puţin o lună. „Este de fapt un nou ajutor pentru administraţia din Brad, deoarece Guvernul a achitat, în avans, 2.000.000 lei, subvenţia de 50 la sută a preţului combustibilului necesar. Milionul de lei alocat acum este de fapt o supracompensaţie, bani care puteau fi folosiţi în sănătate, educaţie…”, a declarat prefectul Dorin Gligor.   

„Administraţia locală să-şi asume dezastrul”
Prefectul a atras atenţia că preţul unei Gcal., în Brad, este de 550 lei, unul dintre cele mai mari din ţară, în condiţiile în care pierderile pe reţea sunt de peste 60 la sută. În luna noiembrie s-au produs 6.700 de Gcal., iar în casele brădenilor au ajuns doar 2.700 de Gcal. Dorin Gligor este de părere că, după 15 ianuarie, când stocul de păcură va fi epuizat, administraţia locală din Brad este obligată să găsească alte soluţii pentru reducerea pierderilor şi a costurilor de producţie ale energiei termice. „Cer administraţiei locale asumarea publică pentru dezastrul de a-i fi lăsat pe locuitorii din Brad fără căldură în locuinţe.  Pregătirea pentru iarnă nu a fost făcută corespunzător, stocul de combustibil nu a fost asigurat, cu toate că, până în luna octombrie, ministrul de resort a fost al PSD. Cred că nu avem nevoie de lamentări, ci
de spirit managerial al administraţiei”, a menţionat prefectul.
Peste 3.000 de familii din Brad, care beneficiază de subvenţionarea preţului la Gcal., sunt branşate la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice. În schimb, agenţii economici au renunţat să mai încheie contract cu Acvacalor, furnizorul de agent termic, iar la Spitalul Brad, este căldură doar câteva ore pe zi, deoarece administraţia unităţii medicale nu poate suporta preţul de 550 lei/Gcal.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura