Actualitate

Povestea lui Roland Garros. Omul care dă numele turneului de Grand Slam de la Paris, fără să fi jucat niciodată tenis

În 2021 s-au împlinit 130 de ani de la înființarea Campionatului Na­țional de Tenis din Franța, devenit mai târziu unul dintre cele patru turnee de Grand Slam. Cum a pri­mit denumirea Roland Garros?

Recorduri remarcabile
În 1891, un anume H. Briggs câș­tiga prima ediție a „Championnat de France”, competiție la care le era permisă înscrierea doar jucătorilor din Hexagon. Din 1925, turneul a avut la start sportivi din toată lumea, iar trei ani mai târziu s-a mutat în complexul Roland Garros, unde se desfășoară și astăzi, preluându-i numele. Cine a fost Roland Garros, omul care dă numele turneului de Grand Slam de la Paris de aproape 100 de ani? Născut în 1888, la Saint-Denis, Eugene Adrien Roland Georges Garros (foto) a fost pasionat de sport în adolescență. A practicat ci­clismul și a fost aproape de o carieră în rugby, însă pasiunea pentru avi­oane a fost hotărâtoare pentru viitorul său.
La 21 de ani a pilotat pentru prima dată un avion, iar în scurt timp a de­venit un nume important în Franța, sta­bilind câteva recorduri remar­ca­bile, printre care și primul zbor neîn­tre­rupt deasupra Mării Meditera­nene. În 1914, s-a înrolat în armată pentru a-și servi țara în Primul Răz­boi Mondial. Roland Garros a avut un rol important în integrarea pri­melor arme automate în design-ul avioanelor de luptă și chiar a făcut câ­teva victime în rândurile ina­mi­cilor germani, înainte de a fi capturat și închis de către aceștia. După aproximativ trei ani, Garros a reușit să evadeze și a revenit în Franța, unde a cerut să fie retrimis pe front. După alte „pagube” produse în ta­băra adversă, eroul militar și-a găsit sfârșitul pe 5 octombrie 1918, cu o zi înainte de a împlini 30 de ani și o lună până la încheierea războiului.
„Internationaux de France de Tennis”, așa cum a fost denumită întrecerea începând cu 1925, se dis­putase până atunci în patru locații di­ferite, însă, după victoria Franței în Cupa Davis în fața echipei Statelor Unite, din 1927, autoritățile au decis să construiască o arenă nouă, unde reprezentativa de tenis din Hexagon să-și joace meciurile. Construcția stadionului a fost posibilă cu ajutorul clubului Stade de France, al cărui președinte era Emile Lesueur, un fost coleg de școală al lui Roland Garros. Acesta a pus o singură condiție pen­tru a finanța întregul proiect: arena trebuia să-i poarte numele priete­nului său. Astfel, din 1928, Open-ul francez s-a mutat în complexul Roland Garros, preluând totodată și numele eroului aviației franceze. Acesta a devenit practic unul dintre cele mai cunoscute nume din tenis, chiar dacă nu a practicat niciodată sportul alb, cel puțin nu la nivel înalt.