Potop la Sarmizegetusa Regia. Situl rămâne închis vizitatorilor

Natalia Bumbac

De câteva zile, Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, administratorul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, se chinuie să facă faţă distrugerilor provocate de calamităţile naturale în zona monumentului UNESCO. Ploile abundente au provocat alunecări de teren masive cu tot cu arbori de pe versanţii care mărginesc drumul către sit.
În consecinţă, drumul a fost blocat, parapeţii rupţi, iar viitura a muşcat pe alocuri din asfalt. Mai grav de atât, au avut loc alunecări de teren în interiorul fortăreţei dacice. De la prea multă apă, o terasă s-a răzmuiat şi tinde să se desprindă de restul solului. Ca măsuri urgente, conducerea CJ Hunedoara a dispus închiderea monumentului pentru vizitatori, a chemat specialiştii la faţa locului şi a alocat 110.000 de lei pentru intervenţiile de urgenţă.

Val de pământ prăbuşit în sit
„Practic, din data de 12 iunie, în situl de la Sarmizegetusa Regia plouă zilnic. A fost afectat în special în ultimele zile, în noaptea de luni spre marţi (n.r. 23-24 iulie) au avut loc alunecări de teren pe drumul pavat, care a fost blocat. L-am descongestionat. După care exista pericolul să cadă o stâncă, marţi au venit salvamontiştii, au înlăturat-o. Însă, de joi, ploile care au căzut cu un debit foarte mare, au provocat alunecări de teren. Ştim că în momentul de faţă drumul este blocat în dreptul Feţelor Albe, unde a avut loc şi o alunecare de teren de câteva sute de metri cubi, pe care încercăm să-l îndepărtăm. Avem o alunecare de teren pe drumul pavat, care a smuls parapeţii şi o altă alunecare de teren, în monument, la Terasa a XI-a. (…) I-am anunţat pe profesorul Gelu Florea, coordonatorul cercetărilor arheologice de la Sarmizegetusa Regia, care va veni la faţa locului şi pe directorul Institutului Naţional al Patrimoniului. Vom vedea care sunt măsurile de urgenţă care trebuie luate şi ce va stabili grupul de suport tehnic”, a declarat Sorin Vasilescu, vicepreşedinte al CJ Hunedoara.
Vineri, 27 iulie, CJ Hunedoara a transmis un comunicat în care a detaliat toate distrugerile provocate în ultimele zile de precipitaţiile abundente care au căzut în zona sitului. „Astfel, în cursul nopţii trecute, pe DJ 705A, pe sectorul cuprins între Remiza Valea Albă şi parcarea de la km 36+525 au avut loc două alunecări de teren. Prima alunecare de teren de intensitate mai scăzută s-a produs în zona şerpăriei, blocând parţial drumul judeţean DJ 705A (la o distanţă de aproximativ 500 metri mai jos de parcarea de la km 36+525). Cea de-a doua alunecare de teren, care a blocat în întregime drumul judeţean DJ 705A, s-a produs la circa 50 metri mai jos de parcarea de la km 36+525. Viiturile formate pe versantul Feţele Albe şi alunecările de teren apărute ca urmare a pământului îmbibat de apă au adus pe partea carosabilă tone de noroi, bolovani şi copaci smulşi din rădăcini. (…) În incinta sitului Sarmizegetusa Regia a avut loc o prăbuşire a valului de pământ dintre terasa a X-a şi terasa a XI-a, pe o distanţă de aproximativ 30 de metri, fiind afectate depozitele de piatră din această zonă. Pe zona pietonală instituită pe sectorul din drumul judeţean DJ 705A cuprins între km 36+525 – 37+370, au avut loc două alunecări de teren, una de o intensitate mai scăzută, la o distanţă de aproximativ 300 metri de barieră, iar cea de-a doua la o distanţă de aproximativ 150 de metri de barieră. Aceasta din urmă a fost produsă de o viitură masivă de noroi şi resturi vegetale care a produs ruperea barierei de protecţie a sectorului de drum pavat precum şi deteriorarea acostamentului”, se arată în comunicat. Tot aici se preciza că, se intervine de urgenţă cu utilajele pentru înlăturarea aluviunilor şi a trunchiurilor de copaci de pe drum, pentru a-l redeschide parţial pentru traficul auto. Este a doua oară în ultimii doi ani când reprezentanţii CJ Hunedoara se confruntă cu distrugeri ale drumului care duce la Sarmizegetusa Regia. În vara lui 2016, la scurt timp după ce a fost dat în folosinţă, după ce a fost modernizat din fonduri europene, o viitură puternică a rupt în mai multe locuri din terasamentul şi asfaltul drumului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.