Actualitate

Poștașul care în 33 de ani a ridicat un palat cu pietre de pe drum. Când l-a terminat familia murise

Ferdinand Cheval a fost un poș­taș francez care a petrecut 33 de ani construind „Palatul Ideal” în Hauterives, în sud-estul Franței. Este considerat un exemplu extra­or­dinar de arhitectură artistică naivă. Ferdinand Cheval s-a născut într-o comună franceză din de­par­ta­mentul Drome, într-o familie să­racă de țărani. A renunțat la școală la vârsta de 13 ani și a devenit uce­nicul unui brutar.

O idee unică dintr-o simplă întâmplare
După anii de ucenicie, a devenit poștaș în Hauterives. În această ca­litate, a avut un mic accident care a dus la crearea a ceva atât de ieșit din comun, încât l-a pus pe gânduri până și pe Pablo Picasso.
Cheval a început să construiască „Palatul Ideal” în 1879, când avea 43 de ani. El a descris întâmplarea:
„Mă grăbeam foarte tare într-o zi de muncă, timp în care, la un mo­ment dat, m-am împiedicat de ceva care m-a făcut să cad. Voiam să știu cauza. [Anterior, într-un] vis, fă­cu­sem un palat, un castel sau niște peșteri. Nu am spus nimănui despre asta de teamă să nu fiu ridiculizat și m-am simțit și eu ridicol.”
Poștașul a băgat piatra de care
s-a împiedicat în buzunar și, când s-a întors a doua zi, a găsit în același loc mai multe pietre, care i-au părut și mai interesante.

33 de ani pentru desăvârșirea operei sale
Astfel, timp de 33 de ani, bărbatul a continuat să adune pietre. Acasă, pe timpul nopții, lucra la opera sa, „Palatul Ideal”, la lumina unei lămpi cu ulei. Asta, în pofida faptului că vecinii îl ridiculizau și îl criticau.

Tragedie în familie
În 1894, în timp ce încă lucra la pereții exteriori, Alice, fiica sa în vârstă de 15 ani, a murit.
Moartea fiicei sale l-a durut cel mai tare pe Cheval, dar suferința poș­tașului nu s-a oprit aici. În 1912, respectiv 1914, fiul său Cyril și a doua soție Claire au murit. Ferdi­nand terminase palatul în 1912, dar nu s-a putut bucura alături de familia sa.
Cheval s-a bucurat de recu­noa­ș­te­re pentru palatul său din partea unor personalități eminente, pre­cum scriitorul și fondatorul supra­realismului, Andre Breton, pictorul spaniol Pablo Picasso, artistul ger­man Max Ernst (care a creat un colaj numit Cheval Poștașul, în 1932) și scriitoarea americană Anais Nin.

Îngropat în mausoleul construit de el
Cheval și-a dorit să fie îngropat în Palais Ideal atunci când avea să moară, însă această permisiune nu i-a fost acordată.
Cheval a murit pe 12 august 1924, la vârsta de 88 de ani, și a fost îngropat în mausoleul pe care și l-a construit special cu acest scop.
„Palatul Ideal” al lui Ferdinand Cheval a fost declarat obiectiv cultural în 1969, de către Andre Malraux, ministrul francez al culturii. Mormântul lui Cheval este, de asemenea, considerat monument istoric.