Portret: puştiul-killer

Am mai scris despre asta, voi mai scrie, chiar dacă nu se rezolvă nimic. De fapt, nu prea am soluţii, e de vină, ca întotdeauna, când nu constaţi şi nu ştii ce să faci, sistemul…
Puştiul-killer poate fi băiat de bani gata, dar nu e obligatoriu. Totuşi, cei mai mulţi dintre ei se recoltează din această categorie. Imediat cum are 18 ani, părinţii îi cumpără nu maşină, ci maşină ultimul răcnet, cu peste 100 de cai-putere, încredinţaţi fiind că puştiul merită şi că oricum, copil mai deştept şi mai talentat ca al lor nu există. Inclusiv la condus astfel de maşini.
Pe şosele a urmat masacrul. Puştii-killeri conduc nebuneşte, sfidează pe oricine şi în orice situaţie. Ferească Dumnezeu ca vreunul cu maşină mai modestă să protesteze, mai ales dacă puştiul-killer are număr de Bucureşti.
Înjurătura este însă cel mai mic păcat al creaturilor plasate la comanda cailor-putere, pe care habar nu au să-i stăpânească şi cred că a goni ca demenţii este un semn că ştii să conduci bine. Ei omoară oameni. Uneori, se sinucid în acest mod, dar ucid oameni nevinovaţi, al căror singur păcat este că s-au aflat în acel loc la timpul nepotrivit. Îşi omoară prietene sau prieteni de pe scaunul din dreapta, cărora tocmai au vrut să le demonstreze că sunt valoroşi. Distrug maşini pentru care alţii au făcut împrumuturi grele în bancă, distrug destine, nenorocesc pe toată viaţa.
Alteori, conduc microbuze. Nu neapărat în stare tehnică proastă, ci noi-nouţe, maşini de firmă, cu care transportă călători spre diverse oraşe. Şi dacă poţi, de ce să nu goneşti? Să te iei la întrecere, să arăţi cât eşti de bun, să vorbeşti la telefon în timp ce urlă manelele? Să le demonstrezi pasagerilor că ai pentru ei respect cât pentru un sac de cartofi, să-i arunci dintr-o parte în alta şi replicând: „dacă nu vă place, luaţi-vă maşină mică…!”
Sunt din ce în ce mai mulţi. Mai mulţi şi mai periculoşi, tineri fără răbdare ies din coloane, în depăşiri demente, gonesc prin oraşe cu suta la oră, se apropie de tine pe trecerea de pietoni în viteză, să te sperie, să te pună pe fugă…
Soluţia…? Vai, ce degradată e societatea românească!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.