ActualitateFlash

Polițiștii care l-au bătut pe Claudiu Mocan susțin că au acționat ca la carte. Așa de „frumos” l-au bătut, că omul era să-și piardă viața. Acum, ancheta este tărăgănată ca polițiștii să scape basma curată (II)

Continuăm povestea lui Claudiu Mocan (foto sus), un hunedorean care nu poate să-și găsească dreptatea în instanță, de­oa­rece procurorii tărăgănează de aproape patru ani soluționarea dosarului său.

Susțin că au acționat ca la carte
Reamintim că bărbatul s-a aflat, din în­tâmplare, pe un drum din orașul Călan, iar în timp ce mergea să ducă mâncare la porci, a fost oprit de polițiști. În același timp, a mai fost oprit în trafic un auto­tu­rism, iar persoanele care se aflau în aces­ta au început un scandal cu polițiștii. Au fost solicitați „mascații”, iar Claudiu Mocan a fost băgat, fără voia sa, în acest scandal, fiind bătut crunt, viața sa fiind pusă în pericol.
Polițiștii s-au apărat, susținând că au acționat ca la carte. Așa de ca la carte, că săracul om era să moară în urma bătăilor încasate. Adică, și bătut și nevinovat.
„Procurorul însă a îmbrățișat apărarea polițiștilor în ceea ce privește modul în care au acționat”, susține avocata lui Claudiu Mocan. Redăm în continuare un fragment dintr-un proces verbal al procurorului de caz:
„Prinderea persoanei vătămate Mocan Claudiu de mâna stângă realizată de sus­pectul Roșu Iulian cu mâna stângă, du­cerea mâinii stângi în partea lateral stângă, ducerea cotului stâng în sus, efec­tuată de suspect cu mâna dreaptă, iar apoi a încheieturii mâinii în jos, rotirea întregului corp al persoanei vătămate spre stânga pentru a o dezechilibra și cul­ca la pământ, manevre în urma cărora per­soana vătămată a ajuns pe asfalt, cu fața orientată spre sol, poziționarea sus­pectului cu genunchiul stâng în zona cer­vi­cală a persoanei vătămate, iar cu ge­nunchiul drept în zona omoplatului în timp ce antebrațul stâng al per­soanei vă­tă­mate era intro­dus între picioarele sus­pectului, per­pen­dicular cu solul, ur­mate de prin­derea și in­tro­ducerea de către ace­­lași sus­pect a picio­rului său stâng între gamba și coapsa stângă a per­soa­nei vătă­mate, care avea mâna dreap­tă sub ea, ducerea mâi­nilor aces­teia în spa­tele corpului și apli­carea cătușelor”, scrie procurorul Tudor Bocai într-un proces ver­bal al anchetei. Ați înțeles ceva? Noi, nu.

Doar în scris
Ultima expertiză medicală în cazul lui Mocan s-a făcut în vara lui 2023. De atunci, nimic nou în cazul atât de grav. Potrivit avocatei Nicoleta Iovănesc, mar­torii au fost audiați de mai mule ori, puși să dea amănunte despre o întâmplare despre care nu își mai amintesc mare lucru, deoarece au trecut mai mulți ani. „Am sesizat lâncezeala în instru­men­ta­rea acestui dosar. Am fost în audiențe la prim procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba. Răspunsul, de fie­care dată, a fost că dosarul este în lucru. S-a mai întâmplat ceva după aceste solicitări ale noastre. Procurorul Bocai a acuzat că am fost în audiențe și a refuzat să mai aibă orice fel de discuții cu apă­rătorul ales de Claudiu Mocan, spu­nân­du-ne că nu mai colaborează cu noi de­cât în scris. Am făcut contes­tații pri­vind tergiversarea do­sa­rului. Ju­decătoria Hunedoara a res­pins con­testația, do­sarul fiind restituit la Par­chet. În 16 noiembrie 2023, dată de la care nu ni s-a mai comu­nicat nimic în acest dosar. Nu am aflat nici ce acte de ur­mărire pe­nală s-au efec­tuat”, a declarat avocata Nicoleta Iovănesc (foto).

„Trebuia să sancționeze comportamentul colegilor”
Un alt amănunt din acest dosar este poziția procurorului general de la Alba, care susține că „o astfel de conduită, de pasivitate (n.r.-a polițistului Dan Mihăeș, coordonatorul echipei de intervenție din ziua fatală când a fost bătut Claudiu Mocan) din partea lui Mihăeș nu a făcut altceva decât să întărească convingerea autorului/autorilor actelor de violență că asemenea acte, dublate de activitatea de tolerare provenită chiar de la cel care trebuia să le sancționeze în primul rând, nu vor fi descoperite și nu vor avea cum să antreneze răspunderea, având apti­tu­dinea de a reprezenta o complicitate morală, care, în condițiile concrete ale cau­zei a constituit o activitate de spri­jinire a autorului/autorilor la comiterea fap­telor penale specifică participației pe­nale în formă complicității morale prin inacțiune”.

Speranța moare ultima
Faptele polițiștilor se pot prescrie dacă procurorul nu dă o soluție și dosarul nu va fi trimis în judecată. Este vorba de un cetățean, de viața lui și de faptul că el vrea să-și dovedească nevinovăția. Este așa de greu să ne facem datoria așa cum trebuie? Este așa de greu în țara asta să îți găsești dreptatea? Credem că nu și suntem siguri că Claudiu Mocan va avea parte de o anchetă corectă și o judecată tot așa. (S. Popa)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura