Politicienii din judeţ, de acord cu modificarea legislaţiei electorale

ParlamentNatalia Bumbac

Premierul desemnat Dacian Cioloş a trimis ieri dimineaţă la Parlament programul de guvernare, unde sunt trecute mai multe propuneri de modificare a legislaţiei electorale existente. Printre măsuri se numără amendarea legislaţiei pentru impunerea de alegeri locale în două tururi şi alegerea prin vot direct a preşedinţilor de consilii judeţene, comasarea tuturor tipurilor de alegeri, dar şi creşterea mandatelor tuturor aleşilor locali şi parlamentari la cinci ani.
„Limitarea la două mandate consecutive”
Pentru a vedea care este opinia celor ale căror mandate sunt vizate de programul de guvernare propus de Executivul lui Cioloş, am discutat cu mai mulţi aleşi din judeţ. Toţi au afirmat că sunt de acord cu propunerile enumerate mai sus, unii dintre ei având şi alte sugestii la capitolul de legislaţie electorală.
„Sunt de acord cu toate aceste prevederi, fiind măsuri propuse în urma consultărilor cu cei din administraţia locală. Despre mandatul de cinci ani nu mă pronunţ. Aş adăuga limitarea la maximum două mandate consecutive ale aleşilor locali, considerând că 10 ani sunt suficienţi pentru a demonstra capacităţile administrative. Sunt de acord şi cu votul direct pentru preşedinţii de consilii judeţene, care cred că duce la o mai mare responsabilizare a politicienilor”, a explicat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
O opinie favorabilă despre propunerile Guvernului Cioloş are şi edilul municipiului Deva, Petru Mărginean. „Alegerile comasate sunt o idee excelentă, care trebuie pusă în practică, ducând la scăderea cheltuielilor cu organizarea acestora. Mandatul de cinci ani ar da posibilitatea aleşilor locali să realizeze proiecte care nu pot fi realizate într-un timp scurt. Pentru a lua asemenea decizii, trebuie să vedem situaţia reală a clasei politice. Ar trebui să armonizăm legislaţia cu cea a altor state europene”, a afirmat primarul Devei.
Răsturnări de situaţii la alegerile în două tururi
Şi edilul oraşului Haţeg, aflat la primul mandat, consideră că legislaţia electorală ar trebui îmbunătăţită, fiind convins că alegerea primarilor din două tururi nu i-ar mai avantaja pe cei aflaţi în funcţie. „Este bine ca primarii să fie aleşi în două tururi, deşi în al doilea tur se fac aranjamente care duc la răsturnări de situaţii. Primarii în funcţie care candidează pentru un nou mandat pleacă din start cu un avantaj faţă de adversari, acesta fiind dat de notorietate, experienţă ş. a.”, a declarat Marcel Goia, primarul oraşului Haţeg.
Un acord ferm pentru propunerile Guvernului Cioloş vizavi de legislaţia electorală a arătat şi primarul comunei Toteşti, Tiberiu Pasconi. Acesta a dat de înţeles că legile de aceea sunt date, ca să fie respectate.

2 comentarii la „Politicienii din judeţ, de acord cu modificarea legislaţiei electorale

  • 17 noiembrie 2015 la 7:58
    Permalink

    Alegerile comasate sunt o idee excelentă asigurând armonizarea legislaţiei electorale româneşti cu cea europeană dar…neconstituţională. Curtea Constituţională a tuşat o idee absurdă a lui Traian Băsescu. El insista pe această prostie a simultaneităţii alegerilor parlamentare cu cele locale. Şi nu a fost unica absurditate susţinută de acest personaj.

  • 17 noiembrie 2015 la 9:57
    Permalink

    Şi încă ceva domnule Mircea Lepădatu. Domnia Voastră sunteţi un om de presă cu maximă experienţă dar trebuie să o îndrumaţi pe domnişoara Natalia Bumbac să se documenteze înainte de a scrie despre un subiect. Tovarăşii primari este firesc să nu cunoască aceste legi deoarece se ocupă de…administraţie, nu-i aşa? Conform normelor europene legislaţia electorală nu poate fi modificată în ultimele 12 luni premergătoare alegerilor. Deci, despre ce discutăm ? Sigur, Natalia Bumbac sau primarii au circumstanţe atenuante dacă nici Alina Gorghiu sau Dacian Cioloş nu cunosc aceste reglementări. Dar, asta nu înseamnă că un/o ziarist/ziaristă nu trebuie să se documenteze când abordează un subiect.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.