Platini și Blatter așteaptă judecata

Michel Platini, fost preşedinte al UEFA, şi Sepp Blatter, fost preşedinte al FIFA, au fost puşi sub acuzare în Elveţia pentru mai multe infracţiuni, printre care „escro­che­rie”, în afacerea plăţii sus­pecte ce a dus în 2015 la sus­pen­da­rea lor din fotbalul mondial.

A mai cerut bani
Tribunalul penal federal din oraşul Be­llinzona trebuie să valideze acest act de acuzare şi să decidă desfăşurarea unui proces împotriva celor doi foşti oficiali, care sunt urmăriţi de asemenea pentru „gestionare neloială”, „abuz de în­cre­de­re” şi „falsificarea valorilor mobiliare”, după ce FIFA i-a plătit lui Platini 2 mili­oane de franci elveţieni în 2011 fără jus­tificare scri­să, la ordinul lui Blatter.
După şase ani de anchetă, cei doi sunt acuzaţi „că au aranjat în mod ilicit o plată de 2 milioane de franci din partea FIFA în fa­voarea lui Michel Platini”.Triplul câşt­i­gă­tor al Balonului de Aur a fost con­silierul lui Blatter între 1998 şi 2002, în timpul pri­mu­lui mandat al acestuia la FIFA, potrivit unui contract scris semnat în 1999 şi care pre­ve­dea o remuneraţie anuală de 300.000 de franci elveţieni, „fac­turată de dl. M. Pla­tini şi plătită in­te­gral de FIFA”. Dar, în 2011, „la mai bine de opt ani după încheierea ac­tivităţii sale de consilier”, Platini „a pretins o creanţă de 2 milioane de franci elveţieni”, achitată de FIFA „cu concursul” lui Blatter şi con­siderată „neîntemeiată” de Parchet.
Cei doi au susţinut de la începutul an­che­tei că au hotărât verbal un salariu anual de un milion de franci elveţieni pen­tru această activitate de consilier, fără ca fi­nanţele FIFA să permită atunci pla­ta către Platini, şi au reglat pur şi sim­plu soldul cu întârziere. În Elveţia, escro­che­ria simplă este pasibilă de cinci ani de închisoare „sau de o pedeapsă pe­cu­ni­a­­ră”, notează AFP.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.