Actualitate

Piatra Neagră şi Kaaba din Mecca, locul venerat de musulmani

Religia musulmană este ultima dintre marile religii monoteiste apă­rută în istoria umanităţii. Deşi are un caracterul războinic, expri­mat mai ales prin fanatismul mul­tora dintre credincioşi, puţini cu­nosc faptul că această religie are ca obiect sacru Piatra Neagră din Kaaba, o construcţie din interiorul Sfintei Moschei din Mecca.

Din Grădinile Raiului
Piatra Neagră este o relicvă mu­sul­mană, care, după tradiția isla­mică, datează din timpul lui Adam și al Evei, piatra fiind adusă din Gră­dinile Raiului. Se crede că ar fi o tectită sau un meteorit. Kaaba este un sanctuar care se află la Mecca sub forma unui cub. Religia islamică îl considera ca primul și cel mai sfânt lăcaș de cult. Această cons­truc­ție este înconjurată de Mos­cheea Sfântă. Coranul subliniază că Kaaba a fost construită de către Avraam și fiul său Ismail. De cinci ori pe zi, musulmanii din întreaga lume îşi îndreaptă faţa către Mecca pentru a se ruga. Deşi mulţi cred că a te orienta către Mecca în timpul rugăciunii are legătură cu naşterea profetului Mahomed, în realitate ei se orientează după locul în care se află Piatra Neagră. Istoria acestei pietre este învăluită în mister, mulţi musulmani considerând că piatra este un meteorit cu puteri magice.

Pelerinajul la Mecca
Milioane de pelerini călătoresc la Mecca, în fiecare an, pentru a în­deplini unul dintre cei cinci stâlpi ai credinţei, denumit hajj. Aceştia se adună în jurul construcţiei denu­mită Kaaba. În timpul pelerinajului se fac 7 tururi în jurul Kaabei, eve­niment care se numeste tawaf. La hajj, credincioşii trebuie să facă cel puțin două tawafuri, care sunt obli­gatorii. Acestea sunt tawaful de vi­zită și cel de adio. Tawaf înseamnă să faci 7 ture de mers în jurul Kaabei, care începe de la colțul Pietrei Negre, în sens opus al acel­or de ceasornic.
Kaaba are o înăl­ţime de 15,2 metri, o lăţime de 10,7 metri şi o lungime de 12,2 metri. Este acoperită cu o pânză din mătase neagră, brodată cu caligrafii de aur, cunoscută sub numele de ”kiswa”. În partea de sud a clădirii se află o uşă de aur, care duce în interiorul clădirii. Acolo se găsesc două încăperi. În prima are acces regele saudit alături de suita sa, iar în cea de-a doua doar regele singur. El are misiunea ca în fiecare an, în timpul pelerinajului, să schimbe bucata de pânză care acoperă piatra şi să realizeze curăţenia acestor două camere. Doar după ce a îndeplinit aceste atribuţii, regele are voie să se roage în interiorul primei camere. La sfârşitul rugăciunii, Kaaba este din nou închisă şi redeschisă anul următor. În timpul pelerinajului anual, Kaaba este învelită cu o pânză de mătase neagră, cunoscută sub numele de Kiswa. Aceasta este schimbată în fiecare an și este făcută manual din peste 670 de kilograme de mătase.

Legenda
Kaaba este construită în jurul Pietrei Negre. Aceasta se găseşte în partea de est a construcţiei, la o înălţime de 1,52 metri faţă de sol. Musulmanii consideră că această piatră a fost sărutată de profetul Mahomed, iar din acest motiv, fiecare credincios trebuie să o sărute cel puţin o dată când va ajunge la Mecca. Dacă nu vor reuşi, ei doar vor arăta cu degetul către piatră, când vor realiza câte o rotaţie în jurul clădirii. De fiecare dată când pelerinii trec prin dreptul Pietrei Negre, aceştia recită un verset din Coran: ”În numele lui Alah” şi „Alah este suprem”. Celor care nu fac parte din religia musulmană le este strict interzis să atingă piatra, iar în afara perioadei pelerinajului aceasta este acoperită de bucată de pânză. Legenda spune că atunci când patriarhul Abraham, “tatăl arabilor”, trecea prin mohorâtele văi de la Hedjaz, din spatele fiecărei roci ieșea câte un demon care încerca să-l ademenească. Totuşi, el se ținea ferm în credința sa. Astfel, Dumnezeu a vrut să-l răsplătească și i-a trimis din cer o piatră albă. Abraham a ridicat un monument cubic unde a pus piatra. Ulterior, vestea s-a răspândit între arabi. Fiecare credincios a vrut să sărute piatra, pentru a-și arăta credința. Aceştia credeau că piatra avea proprietatea de a le absorbi păcatele. Absorbind atâtea păcate, piatra a devenit neagră, precum păcatul însuși. Până în prezent nu a fost realizat nici un studiu ştiinţific pe această piatră. Astfel, nu se cunosc prea multe date tehnice despre originea şi componenţa acestei pietre sacre, la care milioane de oameni se închină în fiecare an.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura