Petroşaniul a făcut primul pas spre ”smart-city”

Maximilian Gânju

Ieri, la Petroşani au fost lansate primele aplicaţii din cadrul proiectului derulat în municipiu, în cadrul unui eveniment organizat de municipalitate.

Conceptul ”Smart City” este dezvoltat în mai multe oraşe din România, iar Petroşaniul a intrat în acest grup. Prin intermediul aplicaţiilor cuprinse în ”Smart City”, cetăţenii vor putea accesa, direct de pe telefonul mobil, de pe tabletă, laptop sau computer diverse servicii publice oferite de administraţia locală.
Trei aplicaţii din cadrul proiectului ”Petroşani-smart city” pe care-l implementează autorităţile publice locale sunt funcţionale, iar cetăţenii vor avea posibilitatea accesării unor servicii medicale de maximă importanţă, doar printr-un simplu click pe computer sau pe telefonul mobil. Spre exemplu, serviciul Peditel 1791 este un call center pediatric non-stop, gratuit care oferă consiliere medicală copiilor cu probleme medicale care nu prezintă urgenţe. Prin implementarea proiectului ”Petroşani-smart city”, municipalitatea din Petroşani se alătură unor oraşe precum Cluj Napoca, Sibiu, Timişoara sau Alba Iulia, în care autorităţile locale au dezvoltat servicii sociale şi administrative disponibile prin intermediul unor aplicaţii inteligente.
Potrivit primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, proiectul urmează a fi extins şi completat şi cu alte servicii de interes public. O altă componentă a acestui program, care funcţionează deja cu succes la Cluj Napoca, este legată de donarea de sânge. Astfel, toţi donatorii de sânge vor fi cuprinşi într-o bază de date şi, în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine de la Petroşani, vor fi anunţaţi imediat, printr-un mesaj, atunci când este nevoie de sânge dintr-o anumită grupă sanguină, a explicat edilul. Pogramul are şi alte componente, nu doar cele de servicii medicale. În aplicaţie poate fi introdusă posibilitatea achitării online a tuturor taxelor şi impozitelor locale, dar şi accesarea diverselor servicii publice care sunt în competenţa municipalităţii.

One thought on “Petroşaniul a făcut primul pas spre ”smart-city”

  • 13 septembrie 2018 la 12:40
    Legătură permanentă

    Au si aplicatiile astea un nume, sa le gasim si noi ?
    Halal lansare, halal articol !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.