Peste 55 de milioane de lei, pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canal în arealul Deva-Simeria. Apă şi canalizare la standarde europene

02 Emil Risteiu Francois Debergh Petru Marginean Victor Arion (4)Volodia Macovei

Directorii generali ai Apa Prod SA Deva, Victor Arion, şi Acvatot Bucureşti, Francois Debergh, au semnat ieri, la Deva, contractul pentru investiţia „Reabilitarea şi extinderea conductelor principale şi de distribuţie apă şi a reţelelor de canalizare din Deva şi Simeria”.

Totul la nivel european
Acest contract cuprinde lucrări de investiţii în valoare totală de peste 55 de milioane de lei. El reprezintă o implementare în cadrul marelui proiect „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara”, un proiect în valoare de peste 580 de milioane de lei, cofinanţat din bani europeni, respectiv din Fondul de coeziune, în proporţie de 82,7 la sută, 10,17 la sută de la Guvern, 0,94 la sută de la administraţiile publice locale şi 6,19 la sută de la Apa Prod Deva.
Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea infrastructurii de mediu pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Hunedoara, fără Valea Jiului, ideea fiind de a fi îndeplinite obligaţiile cerute de Uniunea Europeană. Lucrările se vor desfăşura pe două aglomerări urbane, Simeria şi Deva, în final, în cele două zone fiind acoperite nevoile de apă şi canalizare, la standarde moderne, pentru aproape toate locuinţele, respectiv un procent de 98 la sută. Finalizarea contractului este prevăzută pentru luna decembrie 2015.

În sfârşit, vestea bună!
Primarul Devei, Petru Mărginean, a declarat că devenii primesc, în sfârşit, vestea cea bună: toţi vor avea apă şi canalizare. „Astăzi (ieri, n.r.) s-a semnat acest contract şi eu, împreună cu constructorul, am ţinut să ne vedem într-un moment festiv. În zilele următoare, pe baza unui grafic, vom accepta unde vor începe lucrările, vom anunţa cetăţenii prin reprezentantul primăriei, care va fi Mihai Mica, administratorul public, ca, din punct de vedere gospodăresc, social, să se poată pregăti pentru începerea lucrărilor. Eu cred că, la finalul anului 2015, toţi ne vom da mâna, nu vom avea nimic de comentat în privinţa execuţiei lucrărilor”, a spus Petru Mărginean.
La rândul lui, primarul din Simeria, Emil Rîşteiu, a declarat că „este a doua investiţie importantă pe care o face ApaProd-ul la noi şi mă bucur că, pe lângă reabilitarea bazinelor, care nu are impact direct asupra cetăţenilor, practic, nici nu sunt foarte vizibile lucrările, prin aceste lucrări de reabilitare şi extindere a canalizării se va încheia ceea ce este necesar în zona urbană a Simeriei, în 2015”.

Control şi monitorizare de ultimă oră
Între lucrările complexe care vor fi executate – reabilitări de conducte de canalizare, extinderi, construcţia unei staţii de pompare apă uzată etc -, una este mai specială, deoarece reprezintă implementarea unui sistem modern de control al parametrilor de lucru pe reţele, sistem numit SCADA.
„Sistemul SCADA înseamnă că, atunci când eu sunt acasă, apa trebuie să curgă, trebuie să am o anumită presiune. În cazul în care nu sunt acasă şi nu este nevoie de apă, trebuie să corelăm totul, astfel încât parametrii de funcţionare a conductelor de transport să nu fie la presiuni prea mari, care pot să genereze avarii. De asemenea, prin sistemul SCADA putem să ştim dacă nu curge nimic sau în perioada de noapte nu prea este consum şi noi avem consum mare dintr-un rezervor, ne dă o alarmă că pe reţeaua de distribuţie poate există un defect. Asta înseamnă că o să avem mai multe informaţii şi mai rapide asupra sistemului de distribuţie a apei şi canalizării din oraşele judeţului Hunedoara”, a declarat Victor Arion, directorul general Apa Prod SA Deva.

One thought on “Peste 55 de milioane de lei, pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canal în arealul Deva-Simeria. Apă şi canalizare la standarde europene

  • 25 februarie 2014 la 11:11
    Permalink

    Degeaba oameni buni,degeaba cand oamenii mor de foame nu dau doi bani pe canalizarea voastra,degeaba se pot defeca in pace daca nu au ce :)) Creati locuri de munca ca azi-maine mai ramanem 2,3 tineri.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare