Peste 160 de monede antice braconate din Munții Orăștiei au fost recuperate din Austria și Germania

17 martie 2018 | 3 Comentarii | Publicat in: Eveniment, Flash

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat că Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul instituției efectuează cercetări într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani și complicitate la furt calificat în formă continuată.

Dosarul privește bunuri arheologice aparținând patrimoniului cultural național român: tezaure de brățări spiralice, monede, scuturi ș.a., sustrase din siturile rezervației arheologice din Munții Orăștiei și introduse ulterior pe piața internațională de artefacte prin ascunderea și disimularea originii ilicite a acestora.

Potrivit comunicatului Parchetului General, sub coordonarea procurorului și cu sprijinul Eurojust, în cursul unei operațiuni de cooperare judiciară internațională de amploare,  în cursul lunilor februarie – martie 2018, ofițeri specializați din cadrul I.G.P.R.  –  Serviciul pentru protejarea patrimoniului cultural au cooperat cu autoritățile judiciare competente din Austria și Germania pentru efectuarea mai multor percheziții domiciliare și la case de licitații specializate.

În urma acestora au fost ridicate: 164 monede antice, dintre care 20 monede Koson – 19 din aur și una din argint (sec I î.Ch.), 4 monede de aur de tip Lysimach (sec II – I î.Ch.), 2 monede de tip Alexandru cel Mare – Callatis (sec. III î. Ch.), 49 denari romani imperiali de argint (sec. I-II d.Ch.) și 81 de tetadrahme dacice (sec III-II î.Ch.). Totodată, au fost ridicate documente care atestă vânzarea unor brățări spiralice și a mai multor monede sustrase din siturile arheologice românești.

Din probatoriul administrat până în prezent, precizează Parchetul General, au rezultat probe conform cărora monede din tezaurele sustrase din siturile arheologice române au fost vândute prin intermediul unor case de licitaţii, fiind supuse procesului de “reciclare” pentru a dobândi o aparență de origine licită.

În continuare, sunt urmărite prin Interpol tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care sau recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

În comunicat se arată că, potrivit evaluării experţilor, „loturile de monede din aur, recuperate recent, sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepţional, datorită acestor monede, cunoaştem azi mai multe despre istoria politică, viaţa economică, socială sau arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista”.

Parchetul General menționeazăcă această cauză a fost disjunsă din dosarul soluţionat anterior de autorităţile judiciare române, cunoscut generic sub denumirea “Furtul tezaurului dacic de la Sarmizegetusa Regia”, în care au fost trimişi în judecată 34 inculpaţi, dintre aceștia 21 inculpați fiind deja condamnați definitiv.   (Mircea Crivăț)

Comentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Alex spune:

    Hotul de monede este daniel moc, un interlop de doi bani si un sifon. O sa mearga la puscarie unde bulangiii o sa io traga in c.r. ha ha ha

  2. Alex spune:

    Hotul de monede este daniel moc, un interlop de doi bani si un sifon. O sa mearga la puscarie unde bulangiii o sa io traga in c.r. dani moc este sifonul din cartierul micro 15.

  3. Gore Florea spune:

    Un hoț, oricine ar fi nu conteazâ. El trebuie pedepsit dar mai important este sistemul, care trebuie să anuleze posibilitatea oricârei hoții.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Peremiștii hunedoreni participă la Chișinău, la manifestările dedicate unirii Basarabiei cu România

O delegație a Filialei Judeţene Hunedoara a Partidului România Mare (PRM) va fi prezentă la Chişinău, pe 25 martie, pentru a...

Vânt puternic și pericol de avalanșă în Parâng și Retezat

          Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia asupra riscului de însemnat de avalanşă din masivele Parâng...

Locuri de muncă în Spania, la cules de fructe

   Grupul de firme Queralt din regiunea Lleida, Spania, oferă 150 de locuri de muncă în agricultură. Acest grup de firme este compus...

Închide