; charset=UTF-8" /> Stiri si informatii de ultima ora din judetul Hunedoara - Mesagerul Hunedorean

Pestă porcină într-o colonie a Vulcanului

27 august 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Eveniment, Flash, Ultima Ora

 

     Mai mulţi porci au murit iar analizele prelevate au arătat că este vorba de pesta porcină. Autorităţile s-au mobilizat, luni seara, şi au instituit o zonă de carantină. Totodată, ieri, Comitetul Local de Combatere a Bolilor a fost convocat pentru a se decide măsurile ce se impun, mai ales că erau şi alte animale care prezentau simptome de boală.

     Au sacrificat toate animalele bolnave

Focarul de pestă porcină este localizat în Colonia Vulcan, iar proprietarii porcilor au văzut că de câteva zile animalele prezintă semne de boală şi au chemat medicul veterinar. Doi dintre porci au murit iar analizele prelevate au arătat că este vorba de virusul pestei porcine. Dat fiind faptul că luni seara exista suspiciunea de pestă porcină, prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, a dispus primele măsuri de intervenţie, astfel că în zonă au fost mobilizaţi jandarmi şi specialişti din cadrul DSVSA Hunedoara. „Analizele preliminare efectuate, al căror rezultat a venit luni, au confirmat suspiciunea prezenţei virusului pestei porcine africane. Medicii veterinari au sacrificat cel de-al treilea porc şi au dezinfectat gospodăria. În urma anchetei epidemiologice efectuate nu au fost semnalate, până astăzi, alte cazuri de îmbolnăviri la animalele din zonă. Ieri, 27 august, în cadrul şedinţei Unităţii Locale de Decizie (ULD) din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), convocat de prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, în calitate de preşedinte al C.L.C.B., a fost aprobat prin Hotărârea nr. 7 din 27 august 2019 ”Planul de măsuri de suspiciune a pestei porcine africane în municipiul Vulcan, str. Jiului, nr. 13 / 1, judeţul Hunedoara”, a informat Prefectura judeţului Hunedoara.

    Zona a fost izolată

Odată cu instituirea stării de alertă epidemiologică în municipiul Vulcan, a fost izolată zona unde a fost notificată suspiciunea prin instituirea de filtre care vor urmări respectarea restricţiilor de mişcare a animalelor, persoanelor, mijloacelor de transport, în vederea prevenirii transmiterii virusului PPA din acel loc. Filtrele sunt organizate pe principalele căi de comunicaţii.
Târgurile de animale vii vor fi interzise în continuare iar astăzi, conducătorii Unităţilor Locale de Sprijin din Valea Jiului şi Zona Haţeg, precum şi asociaţiile de vânătoare se vor întâlni în vederea reinformării privitor la recoltarea probelor de la mistreţii vânaţi şi găsiţi morţi pe fondurile de vânătoare care ţin de noua situaţie epidemiologică din judeţul Hunedoara.
Potrivit autorităţilor, unul dintre proprietarii porcilor morţi ar fi vândut de puţin timp 14 purcei, astfel că autorităţile vor să afle la cine şi în ce zone au ajuns animalele. La nivelul judeţului, prefectul de Hunedoara a decis instituirea stării de alertă epidemiologică permanentă pe teritoriul judeţului. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.(Maximilian Gânju)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Labradorul Kara de la pompieri a trecut testul internaţional pentru câinii salvatori

Căpitanul Anca Firidon şi labradorul Kara (foto)alături de voluntarii Asociaţiei Câini de Salvare Transilvania au participat la examenul internaţional pentru...

Gura lumii, 28.08.2019

Vorbesc cârcotaşii prin târg că se anunţă transferuri spectaculoase în perioada următoare pe scena politică locală.

Bulină neagră, 28.08.2019

Adrian Ştefan T., din Vulcan

Închide