Labradorul Kara de la pompieri a trecut testul internaţional pentru câinii salvatori

27 august 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

 

    Căpitanul Anca Firidon şi labradorul Kara (foto)alături de voluntarii Asociaţiei Câini de Salvare Transilvania au participat la examenul internaţional pentru câini de salvare organizat de Dog Rescue Slovacia. Evenimentul s-a desfăşurat în compania a peste 50 de echipe din şapte ţări. Anca Firidon şi Kara au fost printre echipele care au promovat testul pentru câini de căutare în dărâmături RH T V.

    A început când câinele avea doar câteva săptămâni

”Examenul a constat în exersarea tehnicii de căutare-salvare în dărâmături, care este vitală în eforturile de salvare a vieţii oamenilor în cazul producerii unor dezastre naturale. Testul nu a fost trecut decât de câinii disciplinaţi şi sociabili care au demonstrat că ascultă toate comenzile stăpânilor lor pe parcursul unui traseu presărat cu punţi, tuneluri sau zone dificile.
Educaţia Karei, un Labrador Auriu de trei ani, este pasiunea căpitanului Anca Firidon, care activează în structura Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara“ al judeţului Hunedoara la Serviciul Resurse Umane. Anca se ocupă în timpul liber de pregătirea Karei, primii paşi, pe dificilul drum de formare a unui câine de căutare-salvare făcându-se când căţeluşa avea doar câteva săptămâni cu sprijinul lui Robert Kulcsar, pompierul care se ocupă de antrenarea câinelui de serviciu Bebe. În pregătirea labradorului, pompierul hunedorean este îndrumat de voluntarii Asociaţiei Câini de Salvare Transilvania, asociaţie cu zeci de misiuni de căutare la activ şi cu examene internaţionale de căutare-salvare promovate. Despre ajutorul pe care asociaţia l-a oferit pompierilor hunedoreni ori de câte ori a fost solicitată, inspectorul şef al ISU Hunedoara, colonelul Viorel Demean, spune că este un bun exemplu de cooperare de succes inter instituţională”, a declarat Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.
    Simt unde sunt oameni sub dărâmături

”Cel mai bun prieten al omului este şi cel mai fidel ajutor al acestuia pretutindeni în lume. Câinii sunt în prima linie în domeniul detectării narcoticelor sau substanţelor explozive dar şi al căutării oamenilor dispăruţi în cataclisme naturale. Cu ajutorul simţurilor fabuloase, câinii sunt capabili, de exemplu, să detecteze o picătură dintr-o substanţă diluată într-o tonă de apă sau să „simtă“ prezenţa unui om ţinut captiv sub dărâmături sau luat de avalanşă. Simţul olfactiv al câinelui nu are, deocamdată, rival, deşi inteligenţa umană a inventat aparate capabile să detecteze mişcarea sau căldura degajată de corp sau să capteze cele mai slabe sunete. Toate aceste aparate nu au acurateţea pe care este capabil să o ofere un câine. Pe lângă aceasta, câinii au capacitatea, prin antrenament, să „ne transmită“ unde au identificat o potenţială victimă”, a adăugat Anemona Doda. (Adriana Năstase)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gura lumii, 28.08.2019

Vorbesc cârcotaşii prin târg că se anunţă transferuri spectaculoase în perioada următoare pe scena politică locală.

Bulină neagră, 28.08.2019

Adrian Ştefan T., din Vulcan

Bulină albă, 28.08.2019

Florin Oancea, primarul municipiului Deva

Închide