Performanţe cu autospeciale vechi de 30 de ani
Pompierii hunedoreni merg la intervenţii cu maşini vechi şi de 30 de ani. În judeţul Hunedoara există două autospeciale din 1978, respectiv 1979, una la Orăştie şi alta la Deva.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara spun că aceste maşini sunt în stare impecabilă de funcţionare, singurul impediment fiind că nu se mai găsesc piese de schimb, deoarece acest tip de autospeciale nu se mai fabrică. O astfel de maşină are o capacitate de 9.000 de litri de apă, pe când una nouă, de tip Iveco, nu poate transporta mai mult de 5.000 de litri de apă. În afară de vechime, maşinile din 1978 nu depăşesc 60 km/h, pe când cele noi ating 100 km/h.
„Problema este reţeaua de hidranţi, care lipseşte în foarte multe sate şi comune din judeţul nostru. Din această cauză, când plecăm la un incendiu, trebuie să trimitem câte două maşini, pentru ca nu cumva să rămânem fără apă înainte ca focul să fie stins şi zona asigurată”, a declarat maiorul Viorel Demean, inspector şef ISU Hunedoara.
Zece maşini noi
Reprezentanţii ISU Hunedoara spun că în acest an aşteaptă să primească 10 autospeciale noi, achiziţionate din fonduri europene, în valoare de 10 milioane de euro. Este vorba de şapte maşini performante, care să asigure intervenţia cât mai rapid, cu apă şi spumă, dar şi cu accesorii pentru descarcerare şi pentru acordarea primului ajutor, o autospecială pentru cercetare chimică şi biologică, o maşină pentru descarcerare şi o ambulanţă.
Anul 2009 a fost unul de criză şi pentru ISU Hunedoara, bugetul alocat fiind mai mic cu 8 la sută faţă de 2008. Astfel că, au fost reduse cheltuielile, îndeosebi cele materiale, însă fără a afecta capacitatea de intervenţie. Chiar dacă a fost criză, pompierii hunedoreni au muncit dublu faţă de 2008. Numărul situaţiilor de urgenţă la care au participat forţe şi mijloace din cadrul ISU Hunedoara a crescut cu 66 la sută, creştere datorată şi intervenţiilor pentru acordarea primului ajutor calificat. De subliniat că în anul precedent, 10 la sută din totalul solicitărilor la intervenţii, adică 4.807 la număr, au fost alarme false.