Actualitate

Pentru unii e bună, pentru alţii, rea!

Andreea Lazăr

Medicii din spitale ar putea fi plătiţi în funcţie de numărul consultaţiilor sau al operaţiilor pe care le efectuează. Aceasta este o idee pe care preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat-o recent la televiziunea publică, sugerând că ea ar trebui implementată în sistemul românesc de sănătate. Potrivit celor enunţate de preşedinte, medicii ar trebui scoşi din categoria bugetarilor, urmând ca fiecare cadru medical să încheie un contract cu spitalul. În acest moment, există posibilitatea ca autorităţile locale să încheie contracte de prestări servicii cu medicii, doar dacă aceştia se înregistrează ca persoană fizică autorizată.

O iniţiativă aparent benefică
Mircea Artean, preşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara priveşte cu ochi buni această idee a şefului statului. Artean a afirmat că acest sistem se aplică în ţările din Occident şi ar fi bine să se implementeze şi în România. Însă, cu anumite condiţii. „Sunt de acord cu iniţiativa lui Traian Băsescu, doar că înainte, aş vrea să văd acest proiect pus pe hârtie, ca să nu existe şi anumite aspecte ascunse. Totuşi, trebuie luat în calcul că pacientul trebuie să primească şi alte îngrijiri în urma unei operaţii, iar despre acest lucru nu se ştie nimic. Desigur că, în urma implementării acestui sistem, veniturile unor medici ar putea scădea, dar, cu siguranţă, vor exista şi doctori care vor primi mai mulţi bani”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara.

Ideea este mai mult o capcană
Acest proiect pilot al preşedintelui nu le surâde tuturor medicilor hunedoreni. Spre exemplu, există  voci care spun că sistemul actual de sănătate publică nu va permite implementarea unui astfel de program. „În România, nu există un sistem de sănătate finanţat corespunzător. Aici, finanţările vin din toate direcţiile, iar dacă luam în calcul şi adresabilitatea pacienţilor, toate acestea duc la limitarea numărului de consultaţii. De asemenea, trebuie văzute şi normele de aplicare ale unei astfel de legi, astfel încât medicul să beneficieze de condiţii bune la locul de muncă, iar posibilitatea de a pune în practică cunoştinţele să nu-i fie limitată”, a declarat medicul primar Dan Magheru, de la Spitalul Judeţean Deva. Totodată, doctorul Dan Magheru consideră că această iniţiativă nu va fi decât o nouă capcană a preşedintelui. Şi asta, pentru că guvernanţii pregătesc modificări ale legislaţiei din domeniul sănătăţii. „Un procent de 90 la sută din banii spitalelor vine de la casele de sănătate. Din moment ce se doreşte ca şi Casa Naţională de Sănătate să treacă la Ministerul Sănătăţii, se vor limita şi finanţările. Casa Naţională de Sănătate va reduce numărul de spitale cu care se încheie contracte, iar valoarea contractelor încheiate cu spitalele care rămân se va diminua. Toate acestea nu vor duce decât la renunţarea la anumite servicii medicale şi de asemenea, la personal medical”, consideră Dan Magheru.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura